Regeringen, tillväxten och Rune Andersson

Idag skriver Rune Andersson på DI-debatt och vädjar till regeringen att inte införa de föreslagna förändringarna av 3:12-reglerna. Han ger flera talade exempel på hur snedvridande de föreslagna skattereglerna skulle vara. “Är det verkligen alliansregeringens avsikt att familjeföretagare ska diskrimineras på detta sätt?”, frågar Rune Andersson.

Det är utomordentligt att Rune Andersson ger så klara exempel, med uträkningar, över 3:12-reglernas effekter. Det är något som knappast lagrådet, med sina tre höga jurister, kan låta bli att ta intryck av. Regeringens skrivelse till Lagrådet anger avsikten med de ändrade 3:12-reglerna. När nu en betrodd industriledare kan visa att förslaget inte ger avsedd effekt, utan åstadkommer motsatsen, så vore det underligt om inte lagfarna domare tar intryck. Allra bäst vore ju om Anders Borg själv inser detta.

I fredags vädjade förre moderatledaren Bo Lundgren till Anders Borg i Dagens Industri. Inför inte de förslagna 3:12-reglerna var budskapet.

I söndags så skrev PJ Anders Linder, SvD, om ekonomisk tillväxt. Där kom räntan upp, liksom överskottsmålet, men frågeställningen var i grunden om politikerna (läs Anders Borg) börjat tröttna på företagen igen. Linder påpekade att Stefan Löfven tog upp de näringspolitiska frågorna för ett år sedan, och till sist såg sig regeringen tvungen att svara. Resultatet blev en höstbudget med fokus på forskning och infrastruktur samt sänkta skatter. När det gäller 3:12-reglerna skrev Linder:

Regeringen går på ”lite spill får man räkna med”-linjen när man ska stoppa omvandling av lön till vinst i fåmansbolag. Man är så angelägen att komma åt några revisorer och advokater att man inte bryr sig om konsekvenserna för tillväxtföretag.

Lyssnar man?

Det är fel, tror jag, att misstro regeringens ambitioner. Den vill främja för företagen, genom olika insatser för att förbättra regelverk, institutioner och skatter. Annie Lööf har flaggat för personaloptioner. Och Anders Borg har på Entreprenörskapsforum talat om att förbättra företagsklimatet. Därför är det så svårt att förstå den fastlåsta positionen kring 3:12-reglerna.

Frågan om ekonomisk tillväxt i EU uppmärksammades i en debattartikel i onsdags, den 5 juni, i Dagens Industri av Mats Persson och Gustav Blix. Den har fokus på tjänsteproduktionen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.