Regeringens sätt att dupera näringslivet är avslöjat

Detta är anmärkningsvärt. I går besökte Företagarnas VD Günther Mårder näringsminister Ibrahim Baylan på Näringsdepartementet. Glad i hågen, efter ett bra samtal, så twittrar Mårder detta (Jag tar det i original, så att ingen kan ifrågasätta äktheten)

Günther Mårder (@gunthermarder)
Bra möte hos ⁦‪@IbrahimBaylan_‬⁩ idag. Enligt mina anteckningar kom vi överens om:
📈 Bättre företagarklimat
💸 Lägre skatt på företagande
⚖️ Rättvis konkurrens
🗂 Minskat regelkrångel
🇸🇪 Ett bättre Sverige
Har jag missat något Ibrahim? 😉 pic.twitter.com/pWSWKQnyEy

På detta svarar Ibrahim Baylan följande. (också original):

 

Ibrahim Baylan (@IbrahimBaylan_)

Vad menar Ibrahim Baylan?

  • Vill han inte arbeta för ett bättre företagsklimat?
  • Vill han inte arbeta för lägre skatt på företagande?
  • Vill han inte arbeta för en rättvis konkurrens?
  • Vill han inte arbeta för ett minskat regelkrångel?
  • Vill han inte arbeta för ett bättre Sverige?

Eftersom detta meningsutbyte skett offentligt, så har vi verkligen både anledning och rätt att ställa frågan till Ibrahim Baylan: Vad menar Du, vad står regeringen för?

Vill regeringen ha ett sämre företagsklimat med högre företagsskatter utan rättvis konkurrens och med mer regelkrångel?

Nej, säkert inte, men detta är ett övertydligt exempel på hur socialdemokratiska statsråd agerar i det fördolda. Ger ett klart intryck att man vill göra det som näringslivet vill. Det sker vid muntliga diskussioner och näringslivets företrädare tror på det som sägs. Går hem glad i hågen, men sedan gör regeringen tvärtom. Nu har Günther Mårder varit klok nog att ge offentlighet åt det som sades, och vips är ministern framme och säger: Så var det inte.

Men historien är inte slut där, för de reaktioner som kom på twitter mot Ibrahim Baylan ansåg han sig tvingad att lugna. I en Tweet sent på tisdagskvällen säger Baylan att det inte finns några överenskommelser nedtecknade. (Nej, det är just det som är finessen) men säger han, till intet förpliktigande: “Jag ser fram emot att tillsammans jobba för ett växande näringsliv och ett starkare Sverige”

Goddag Yxskaft

Har vi hört det förut?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.