Regeringens stödpaket är krångliga och inte anpassade till verkligheten

Visst är det fantastiskt, regeringen vill hjälpa landets företag (företagare och anställda) när Pandemin slår till. Utmärkt! Men, regeringen tar inte reda på hur dessa stödåtgärder bör utformas. Och inte tar man in expertis heller, utan det blir i första hand finansdepartementet som killgissar, för att använda John Hasslers språkbruk i en krönika i Expressen i april.

Detta har jag skrivit om i min blogg otaliga gånger och undrat varför.inte den svenska regeringen gör som alla andra länders regeringar. Skaffar in kompetens utifrån. Men, som vanligt, inte nog med att regeringen missar, utan i vårt land har, vad jag vet, journalisterna inte ställt en enda fråga till Magdalena Andersson eller andra företrädare för regeringen om kompetensen.

Nu har vi svart på vitt. Organisationen Företagarna, som har drygt 60.000 medlemmar, mest mindre och medelstora företag har undersökt hur företagen reagerat och vilka behov de har och har haft. Undersökningen gjordes i juni månad och resultaten redovisas i en alldeles färsk rapport från igår:

 Coronakrisen Företagarna om regeringens krisåtgärder och behovet av återstart på företagens villkor

Här är resultatet i korthet:

  • 39 procent av landets företagare uppger att de haft behov av stöd
  • Företagarna beskriver regeringens krisåtgärder som både otillräckliga och krångliga
  • Nästan häften av företagarna, hela 47 procent, säger att stöden inte är anpassade efter deras företag – Går alltså inte att använda.
  • Regeringens otydlighet och ständiga förändringar i krisåtgärderna har skrämt företagarna, då var tredje har trott sig kunna bli återbetalningsskyldig

Undersökningen är genomförd under juni månad i en panel på 3000 medlemmar i Företagarna, med en svar av 24 procent, eller 773 svarande. Med en modell som SCB använder har resultaten sedan korrigerats så att de avspelar företags-Sverige.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.