Regeringssonderingarna; Bluff eller oförmåga?

Det kan inte vara sant som Stefan Löfven sa efter halvtidsrapporteringen om sonderings-uppdraget: Vi har inte talat sakfrågor. Det går väl inte att komma fram i en regeringsbildning om man inte talar sakfrågor? Vilka andra frågor kan Stefan Löfven som regeringsbildare diskutera med de andra partiledarna?

  • Vilken regeringskonstellation vill Du se?
  • Vill Du sitta i min regering?
  • Hur ska vi göra för att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande?
  • När ska vi tala om framtidens viktiga sakfrågor?

Vad som förbryllar är en skriftlig kommentar i dag från talmannen. Han säger efter mötet med Löfven idag:

Uppdraget ska slutredovisas senast måndagen den 29 oktober. Närmare information om formerna för slutrapporteringen av uppdraget kommer att gå ut i slutet av veckan

När Kristersson lämnade en slutrapportering, och han hade försökt tala sakfrågor, då fanns inte några särskilda former för Sonderarens slutredovisning. Det måste betyda att Löfven fått ett uppdrag som ser annorlunda ut än Kristersson. Men samtidigt säger Talmannen att de båda fått samma typ av uppdrag.

Vore det inte läge för Talmannen att tala om för den Regerings-sonderare som utses:

  • Du måste tala med samtliga partier
  • Du måste ta reda på vilka sakfrågor respektive partier anser angelägna, och vilka lösningar de vill se – i stora drag.

Om inte detta sker bör Talmannen själv kartlägga var de olika partierna står i viktiga frågor och var minsta gemensamma nämnaren finns.

Varför ställer inte journalisterna dessa frågor? Varför har Du som Regeringsbildare inte talat sakfrågor? Det måste vara Din skyldighet, annars går det ju inte att komma överens. Tänk om landets Skjutjärnsjournalister varit i verksamhet idag, då hade dessa självklara frågor ställts. Men nu är de alla borta, tyvärr.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.