Ryska invasionkriget är totalt – slår på alla fronter – och är riktat mot oss också

Den ryske diktatorn Vladimir Putins krig mot Ukraina är ett krig mot oss alla, mot vår demokrati, frihet och våra värderingar. Därför måste vi göra allt för att inte bara stoppa kriget utan besegra fienden, ryssen. Som president Zelensky säger i sitt tal med tack för stridsvagnar.  Sedan får Ryssland bygga upp sitt land på nytt, helst med friheten som riktmärke och inte Kinas diktatur. Annars blir Ryssland bara en vasallstat till Xi Jinpings Kina.

“Kriget slutar inte vid Ukrainas gräns, och kriget slutar inte i morgon. Europa är i krig mot tyrannni, övergrepp, folkmord och diktatur, även om alla inte strider med vapen i hand.” Så skriver idag bloggaren Lars Wilderäng, som jag varmt kan rekommendera för den som vill få ögonblicksbilder från kriget och kommentarer därtill. Bloggen heter Cornucopia.

Bloggen tar idag upp det totala kriget och hur detta drabbar alla. Inte bara de som är stridande soldater vid fronten. En viktig redovisning som vi alla borde ta till oss. Länken här är till dagens blogg.

Här är en separat nyskriven artikel av Lars Wilderäng om det totala kriget på andra fronter än just fronterna.

Hur ser läget ut i striderna på marken? Ryssarna har tagit några bostäder intill Bahkmut, men inte så mycket mer. Soledar lämnade ukrainarna för att slippa alltför stora fortsatta egna förluster. Till etablerade försvarslinjer några kilometer längre bort. Ryssarna har genom sin kanonmats-politik, där man sänder fram våg efter våg av soldater som blir skjutna, erövrat några 100 meter lite här och där.

Rysslands förluster är med detta tillvägagångssätt enorma. Senaste dygnet dödades 850  soldater och officerare. Sju stridsvagnar slogs ut och sex pansarfordon samt 15 vanliga lastbilar. Ytterligare 11 haubitsar slogs ut för ryssarna.

Uppmjukningen bakom fronten fortsätter dagligen. Senaste dygnet rapporterar ukrainska ÖB att fyra ledningscentraler, två batteriplatser och en ammunitionsdepå oskadliggjorts. Det är inte ryssarna som har luftherraväldet. Däremot kan de terror-bomba, vilket de gjorde för 10e gången igår morse. Snart kommer Ukraina skjuta ned alla robotar, som dessutom sinar i Ryssland.

Ett exempel på kanonmats-politiken i går är Vugledar, en liten ort 45 km sydväst om ockuperade Donetsk. Där genomförde under gårdagen ryssarna 322 beskjutningar, men genom sitt sätt att använda soldaterna som sköldar, så dödades 109 ryssar samtidigt som 188 skadades. Detta kunde den ukrainska sidan, genom sin teknik, observera.

PS Ukrainarna har fått en stolthet under året som gått. För ett år sedan var endast en tredjedel stolta över sitt eget land. Nu känner hela 75 procent en stolthet över landet. Andelen som skämdes var för ett år sedan 20 procent. Nu är den andelen nästan obefintlig, endast 2 procent av befolkningen skäms över landet idag. Undersökningen redovisades igår. (Det skulle vara intressant att få reda på hur stor andel av den ryska befolkningen som är sitt över sitt land.)

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.