Ryssland har det svårt – kan inte hålla ut i längden. Läget Dag 359

Det är svårt läge vid fronten för båda parter i Ukraina. Vladimir Putin har givit order om rysk offensiv över hela den 100 mil långa fronten. Detta klarar inte de ryska förbanden. På några ställen kan de lyckas, men i stort utsätter de sina soldater för en för tidig död. Antalet döda i genomsnitt per dag – ryska soldater – är 8-900 per dygn. Ryssarna har också brist på ammunition, logistik och ledning. Hela 16 attackerade samhällen slog ukrainarna tillbaka de ryska angreppen. 

UK:s Försvarsdepartement redovisade igår att det ryska flygvapnet underpresterar. Skälen är två. Det ukrainska luftförsvaret är effektivt, så de ryska piloterna vill inte flyga. Hittills har nästan 300 ryska flygplan skjutits ned och lika många helikoptrar. Ett annat skäl är att de ukrainska styrkorna är duktiga på sabotage på de ryska flygfälten, vilket fördröjer och hindrar flygverksamheten. Detta verkar inte vara allmänt känt. (Ryssarna vill inte medge och ukrainarna vill inte avslöja vad de vet om flygbaserna)

Idag kom 14 efterlängtade pansarvagnar AMX-10RC, från Frankrike. Ytterligare 34 följer snart. En fransk pansarvagn med tre par hjul. Går i 85 km/tim på väg. Väger bara 16 ton, mot de stora stridsvagnarna på mer än 60 ton. Oerhört snabb och effektiv. Idag är 14 fordon framme i Ukraina. Totalt kommer alltså 50 enheter. Detta är en otrolig kick för den ukrainska militären. Personal är redan utbildad. Har skett i Frankrike.

I går var engelska Labour Partys ledare, Keir Starmer, på besök i Kiev och träffade president Zelensky. Det var väldigt bra så att även oppositionen i Storbritannien är med på tåget. UK har varit mest pådrivande för hjälp, efter USA:

Ett land som inte ställt upp ordentligt, och fortfarande inte gör det, ör Israel. Nu kanske det blir lite annorlunda för dess utrikesminister Eli Cohen var också i Kiev igår. Israel återöppnade sin ambassad igår vilket var en symbol för större engagemang. Israel har ett av världens kanske effektivaste luftförsvarssystem, som Ukraina gärna skulle vilja ha tillgång till.

Ryssland genomförde ett missilangrepp igår, det 15e sedan den 10 oktober, något mindre än de tidigare, med “bara” 32 robotar. Av dessa sköt Ukraina ned häften, lite sämre andel än tidigare. Träffarna på infrastrukturen var dock betydligt sämre än tidigare, vilket innebar att skadan inte blev så stor. Ryssarna börjar lida brist på missiler och robotar.

Den stora säkerhetspolitiska konferensen i München pågår nu. Där tar Ukrainas utrikesminister Kuleba tillfället att träffa nyckelpersoner enskilt. Viktigt är hans möte med Kinas främste utrikespolitiske företrädare, head of the Foreign Affairs Office of China’s Communist Party Central Committee Wang Yi. Tilläggas kan att Kuleba är en ytterst skicklig företrädare för Ukraina, med en engelska som är imponerande.

På onsdag den 22 februari ska Vladimir Putin hålla ett stort tal i Moskva på deras största arena Luzxhniki Stadium, som tar 200.000 människor. För att få folk betalar man  500 rubel, motsvarande 7 dollar. Ska bli intressant att se vad som händer.

PS En rysk ammunitionsfabrik i Chapajev i Samara står i lågor. Ryssarna kommer påstå att det är någon som slarvad med rökningen igen. Avståndet till Ukraina är fågelvägen ca 800 km, men det finns sabotagegrupper i Ryssland som kan ha agerat. De gör det dagligen. Ammunitionen skulle gått raka vägen till kriget så det är ett kännbart slag för ryssarna.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.