Rysslands aggressionskrig mot Ukraina – Dag 107 av kriget

Ryssland hade en 72-timmars plan för att inta Kiev och ersätta president Zelensky med en ryssvänlig president (troligen oligarken Viktor Medvedchuk). Fortfarande säger Vladimir Putin att specialoperationen går enligt plan. Lögnen har fortsatt som arbetsmetod, starkt markerad den 23 februari när en invasion i Ukraina förnekades. Den 24 februari var invasionskriget ett faktum.

President Zelensky berättade på en Time-gala i onsdags att Ryssland har avfyrat mer är 2.600 missiler sedan starten den 24 februari. målen har i huvudsak varit civila som företag, järnvägar, broar, universitet, skolor och sjukhus samt många bostadshus.

I går gav hela den ryska infanterienheten tillhörande Armébrigad Ett upp och vägrade fortsätta strida efter kraftiga förluster i Kharkiv-regionen. På andra håll gjorde ryska trupper vissa mindre framsteg. Försöken att ta kontroll över Sievierodonetsk har dock hittills misslyckats.

I torsdags slog ukrainska styrkor tillbaka nio ryska angreppsförsök på olika ställen i Donbas. (De säger inte vilka för att inte avslöja något) Därvid förstördes 10 ryska stridsvagnar, fyra bepansrade fordon, en försvarsdepå och fem ryska drönare. Eftersom ryssarna har svårt med sitt infanteri med risk för vapenvägran, så förlitar Ryssland sig på artilleri på långt avstånd. Ryssland bombade därför i stället 20 olika samhällen i Donetsk och Luhansk. Därvid förstördes 49 bostadshus, några fabriker, en bondgård och en järnvägsstation. Två civila dödades i dessa attacker.

De långskjutande artilleri-enheterna börjar nu nå Ukraina från Västländer. USA skickade ett plan med M777 i torsdags. Samtidigt kom det avancerade robotsystemet M109 från Norge, hela 22 stycken. Inom några dagar kommer Ukraina kunna utmana och slå ut ryskt artilleri.

De ryska förlusterna per 9 juni enligt ukrainska ÖB är: 31.700 stupade ryska soldater, vidare förlust av 1.398 stridsvagnar, 3.438 bepansrade stridsfordon, 2.421 lastfordon och tankvagnar, 711 artilleri-enheter, 213 raketsystem, 96 luftvärnssystem, 178 helikoptrar, 212 flygplan (mest jaktflyg), 562 drönare och 13 båtar. Den mest osäkra siffran är antalet stupade soldater, som är bl a en uppskattning av hur många som befinner sig i förstörda stridsfordon. De stupade ukrainska soldaterna torde nu uppgå till uppskattningsvis 5-6.000. Inga officiella uppgifter finns, men antalet är 100-200 per dygn nu enligt ÖB. En fördubbling per dag mot tidigare, samtidigt som antalet ryska stupade soldater minskar, då de undviker markstrider..

Minst sju ryska oligarker har hittats döda tillsammans med sina familjer under våren. Mönstret är ofta: familjemedlemmarna är knivdödade eller mördade på annat sätt. Oligarkerna ser ut att ha begått självmord. Ingen blir förvånad om detta är beställningsmord från Kreml. Man kan tro att polisen inte bryr sig om att utreda dessa mord, när de ser ut som självmord, om inte Putin kräver detta, vilket han säkert inte gör. De flesta har skett i Ryssland, ett i UK och ett i Spanien.

Detta har mig veterligen inte media berättat, trots att uppgifterna finns

Sex av de döda oligarkerna äro:

  • Sergey Protosenya
  • Vladislav Avayev
  • Vasily MelnikovMikhail Watford
  • Alexander Tyulykov
  • Leonid Shulman
  • Alexander Subbotin

Till sist: Ukrainas BNP minskade med 15,1 procent första kvartalet i år. Nedgången för hela året beräknas av ukrainska regeringen att ligga i intervallet 30 – 50 procent.

 

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Rysslands aggressionskrig mot Ukraina – Dag 107 av kriget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.