Rysslands tredagars-invasion i Ukraina firar dag 447

Som alla medier rapporterar idag: Ryssland har bombat Kiev intensivare är någonsin. Det är rätt.

Klockan 3:30 i natten som gick avlossade Ryssland 18 robotar och sex patrullrobotar samt tre spaningsrobotar mot Kiev. Samtliga sköts ned, inklusive de sex Khinzalrobotarna, som Ryssland påstår inte går att skjutna ned. Men alla blev nedskjutna. Nu i efterhand sägs att kanske en robot inte blev nedskjuten. Ukrinform rapporterar att samtliga 18 robotar och sex patrullrobotar samt tre spaningsdrönare sköts ner.

Rapporterna talar om inga dödade men tre skadade.

Tänk om alla robotar hade nått sina mål. En stor förödelse, civila byggnader och infrastruktur hade drabbats. Men så blev det inte, och har inte blivit det någon gång. Nu är luftförsvaret bättre än någonsin, med bland annat patriot.

President Zelenskys rundresa till fyra huvudstäder under tre dagar har givit otroliga resultat. Först Italien, med ett stort stöd, även support från Påven.

Sedan Tyskland där Ukraina fick ett stöd motsvarande 30 miljarder svenska kronor. Lika mycket som allt tidigare stöd.

Sedan gick resan till Paris där Zelensky fick ett väldigt varmt mottagande av president Macron. Han öppnade för att träna ukrainska piloter för jetplan.

Sedan gick resan till England. Där Zelensky fick ett varmt mottagande av premiärminister Sunak. Han talade om en support med “fighter jets”. Dessa piloter ska utbildas i UK.

Det kan gå fort när det händer, även om det tagit aldeles för lång tid.

Ett annat land som nu öppnar upp för mer stöd är Norge. De ska tränar 3.200 ukrainska soldater under detta år. Det ska ske både i Norge och i andra länder.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nu intygat att ytterligare ett sanktionspaket är på väg. Det syftar framför allt till att täppa igen smyghål från tidigare sanktioner.

Även G7-länder planerar mer sanktioner, vilket ska beslutas vid deras möte senare i veckan. Ryssarna har lögnaktigt sagt att sanktionerna inte påvekar Ryssland alls. Då räcker det att säga att den ryska bilproduktionen har minskat med 90 procent, så förstår alla hur illa det måste vara.

Då är nästa fråga: När tar kriget slut, blir det ett utdraget ställningskrig? Mitt svar är: Det slutar när det är slut. Ukraina har redan vunnit, Tredagarskriget har nu passerat dag 447. När Putin förstår att han inte kan lyckas, så hittar han sätt att deklarera seger. Inga utländska trupper har kommit in i Ryssland. Hans talesperson Peskov har redan börjat antyda detta.

Nu har Putin fått en person som kan förmedla en fred, Kinas sändebud Li Hui, som kom till Ukraina idag. När Ukraina har fått Ryssland att retirera både i Donbas och på Krim så kommer möjligheterna till fredssamtal. Därtill kommer att garanten för freden är inte NATO, utan Kina. Säger Xi Jinping till Putin vad denne ska göra, så gör han det. Eller vad han inte får göra: Angripa Ukraina igen, det får Putin inte göra.

 

Är detta en perfekt storm? Bara den ukrainska offensiven saknas.

  • Trots intensiv bombning med drönare och missiler lyckas inte Ryssland
  • Zelenskys resa ger gigantiska stöd från Tyskland, Frankrike och UK.
  • En jet-koalition är få gång, med flygplan föregångna av utbildning
  • Fler effektiva sanktioner är på gång i närtid
  • Kina har nu anslutit till de länder som anser att Ryssland är angriparen
  • Kina är garanten för att hålla Ryssland på mattan,
Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.