Så här ser det ut i Silicon Valley för Sverige

Sverige hade stor representation i form av ett tekniska attachéer här för 20 år sedan (jag är i Silicon Valley nu). Men sedan har det blivit magert.. Så här ser den Nordiska representationen ut idag. Antal personer som representerar sitt land ser ut så här

 • En representant i Silicon Valley
 • 3 representanter
 • 10 representater
 • 40 representater

Detta  är antalet nordiska företrädare som representerar sina länder. Vilka länder undrar Du givetvis. I  tur och ordning är det´

 • Sverige
 • Finland
 • Norge
 • Danmark

Det är en underlig situation, där Sverige, som borde vara ledande, inte alls håller jämna steg med sina nordiska kamrater. Tvärtom så tvingas Sverige profitera på de andra Nordiska länderna.-Så är de. Men även om Sveriges  representation är liten, så  arbetar den r på heltid, med hjälp av två Wallenberg Fellows.  Vad jag talar om här är de Nordiska ländernas deltagande i Nordic Innovation House i Silicon Valley.

Till detta kommer att den svenska representanten, utsänd av Vinnova, inte har full akreditering, något som beror på svenska UD. Detta har tom lett till vissa diplomatiska komplikationer.

Sverige måste göra något åt detta, även om vi redan sovit i 20 år. Och Silicon Valley är fortfarande ledande, även om andra regioner tar för sig. Och då måste vi vara där också, som i Shenzhen.

Detta är en blogg under utveckling, so” Stay tuned”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Så här ser det ut i Silicon Valley för Sverige

 1. Du kan jämföra detta med den svenska FN-ambassadörens stab i Genève som skall “hålla reda“ på FN’s organisationer utanför New York. Hon har ca 25 anställda fär detta. Hur det påverkar Sveriges BNP-tillväxt är ovisst. Troligen påverkas den negativt korrellerad med alla FN’s och deras samarbetande NGO’s pålagor och påhitt.

  Vid ett möte i höstas frågade jag Ambassadören om hon kunde nämna fem aktiviter de senaste fem åren som påverkat världen positivt. Han var svaret skyldig och kom till sist fram med “den frågan var jag inte förberedd på” Voila? Detta är vad vårt kära UD levererar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.