Så var det lite mer än smulorna

Nu höjer vi blicken. Vad påverkar i grunden ekonomin? ? Hur får vi en vettig ekonomisk tillväxt med bra och önskvärd fördelningsprofil? Idag ger den amerikanske krönikören i DN David Brooks oss en god vägledning. Under rubriken “Mer än smulor från den rikes bord”. Läs den, de 5 minuterna det tar är väl använda. Och kan ge oss en bättre framtid.

David Brooks baserar sin analys på Beyond the Numbers, som det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet givit ut i år. Skriven av Shawn Sprague. Väl läsvärd, men i första hand för en ekonom av facket. Artikeln i dagens DN räcker fuller väl, för den som översiktligt vill sätta sig in i en avgörande fråga för framtiden.

Grundfrågan är vad som driver fram en ekonomi, om det är en renodlad fördelningspolitik eller andra faktorer som avgör. Och svaret är: Inte fördelningspolitik, utan en ökad produktivitet. Det krävs radikalt annorlunda åtgärder än dem vi ser idag, påpekar Brooks.

Under år 2015 ökade de amerikanska medianinkomsterna med hela 5,2 procent. Ensamstående kvinnor ökade sina inkomster med otroliga 8,7 procent. Och inkomsten för latinamerikanerna ökade med 6,1 procent. Invandrarna ökade med otroliga 10 procent. Totalt sett gick ökade de fattigas inkomster, medan de välbeställdas låg stilla. Och andelen fattiga sjönk med dryga en procentenhet på ett år.

Problemet med de amerikanska ekonomin är produktiviteten och inget annat. Och då behövs mer dynamik, inte mindre, mer öppenhet, inte mindre och en mer tillväxtinriktad politik. Inte populism, vare sig till höger eller vänster, påpekar Brooks. Här är hans recept:

Det finns några saker som staten kan göra för att bidra till att höja produktiviteten: öka konkurrensen på marknaden genom hårdare tillämpning av antitrustlagar, släppa in fler välutbildade invandrare, investera mer i humankapital, avreglera markanvändningen i tätortsområden, införa fler marknadsincitament i de lågproduktiva sektorerna, till exempel hälsovård och utbildning, finansiera mer i forskning inom lovande teknologier såsom nya energilagringssystem.

Men åter: Läs artikeln, den finns på DN sidan fyra idag.

För hur ekonomin växer är avgörande för framtiden, för vår välfärd. Regelverket, inklusive skatterna, måste vara tillväxtskapande. Och här har Entreprenörskapsutredningen, under professor Pontus Braunerhjelm ledning, kommit med en uppsättning förslag, som kan skapa en bättre framtid. Det förslaget kommer jag snart att följa upp, så får vi se om regeringen kan få till det.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.