Silicon Valley och Europa

Hur fungerar Silicon Valley och hur är jämförelsen med Europa? Har ska jag bara ge smakprov. En utförlig beskrivning, och Du läser inte och det är bortkastad tid för mig att lägga ut texten. Kort kan dock konstateras att Silicon Valley är ledande på innovation. Det finns inget område i världen som har den dynamiken, de pengarna, den forskningen och de människorna, som allt – särskilt tillsammans -gör skillnad.

Gå till SiliconValley.com. Där hittar Du på Venture Capital bland annat följande färska noteringar:

  • Startup World Cup; 28 företag från 27 länder tävlade om 1 miljon USD. Antal deltagare från början drygt 20.000 (maj i år)
  • Intel satsar 70 milj USD i 12 startups (maj i år)
  • Silicon Valley dominerar fortfarande Venture Capital i USA, med nästan 90 miljarder i 408 företag första kvartalet i år (Första kvartalet 2018)

Silicon Valley har 0,1 procent av världens befolkning, 3 miljoner människor. Där har under de senaste decennierna hälften av alla nystartade företag med ett marknadsvärde idag på över 100 miljarder USD startats. Och det är här som den teknologiska utvecklingen fortsätter att vara ledande. Kina ligger på andra plats, men det kommer i en kommande blogg

I rapporten “Innovation Bridge” redovisar Economic Institute i The Bay Area hur Europa förhåller sig till Silicon Valley. Hur ser det då ut i Europa, enligt den här rapporten? Jo i ordning så är läget följande:

  1. London
  2. Berlign
  3. Paris
  4. Amsterdam
  5. Stockholm

Alla dessa länder har närvaro på olika sätt i Silicon Valley, men där ligger Sverige inte bra till. Här kan jag hänvisa till tidigare blogg.Det finns dock kompletterande strukturer, som “hjälper” Sverige. En sådan är Silicon Vikings, som gör ett förnämligt jobb.

Silicon Valley Economic Institute har även gjort en studie om de Nordiska ländernas innovationssystem och satt verksamheten i relation till den i just Silicon Valley. En sådan studie har inte Norden själv gjort, möjligen att ett enskilt nordiskt land gjort detta, men definitivt intee Sverige.. Nordic Dreams heter studien. det är tydligt att man ska gå till de Kaliforniska studierna för att se vad som händer här hemma i Sverige, Norden och Europa. Det säger mycket…(En uppföljande kontakt igår visar att The Economic Institute inte heller känner till någon Nordisk studie)

Att Europa ligger i lä gentemot Asien och USA visar ovanstående rapporter. I januari 2017 hade Europa bara 16 unicorns, medan Asien hade 44 och USA hela 91. En annan jämförelse är att 2006 var 17 av de värdefullaste bolagen (marknadsvärde) Europeiska. Idag är det bara sex.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.