Ska Annie Lööf acceptera att Magdalena Andersson stoppar privatiseringen?

Magdalena Andersson: “Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen”. Det måste rimligen betyda att friskolorna ska stoppas samtidigt som den privata verksamheten i sjukvården och äldreomsorgen också stoppas eller får stora begränsningar. Med ett sådant program kan väl knappast Centerpartiet stödja valet av henne som statsminister?

Magdalena Andersson sa också att “Jag tackade ja till att bli partiledare för att jag vet att Sverige kan bättre”. Betyder det att man nu ska återta det som regeringen genomfört med stöd av Januariavtalet och som strider mot partiets politik? Faktum är ju att Januariavtalet betytt att S på flera områden tvingats genomföra sådant som man sagt sig vilja arbeta emot.

Till detta kommer regeringens Långbänk med både skogspolitiken och strandskyddet. Kommer man från Centerns sida acceptera en kompromiss i dessa frågor, som gör att frågorna inte alls blir lösta som man krävt och fått löfte om från Stefan Löfven?

Det var ett enormt jubel när Magdalena Andersson valdes till partiledare efter Stefan Löfven. Inte undra på, eftersom man nu får en partiledare och slipper en Avatar.

Som Magdalena Andersson sa, Sverige kan bättre, och det måste ju vara bättre än något annat, och då är det troligen bättre än den politik som socialdemokraterna tvingats föra i sju år. Fast detta säger man givetvis inte högt.

Annie Lööf och Centerns reaktioner på detta överraskande utspel av Magdalena Andersson ska bli intressant att ta del av. Ska Centern släppa igenom en statsminister med denna klart uttalade målsättning och samtidigt säga att denna politik kommer vi aldrig att acceptera? Det är en hel del för Annie Lööf att fundera på. 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

5 svar på ”Ska Annie Lööf acceptera att Magdalena Andersson stoppar privatiseringen?

  1. Utgångspunkten är att (S) och socialdemokrater i allmänhet är ädlare och högre stående än övriga. Rätten och packen eder! Men är inte egentligen MP det ädlare partiet, som sätter Naturen före människan och ser människan som ett störande inslag i en annars idealisk natur? Vad gör det om några miljoner människor dör, bara en hotad isotop kan räddas?

  2. Tack Håkan
    Du har tydliggjort ett dilemma där Magdalena har tagit ställning till den förenklade argumentationen om att friskolor ska avvecklas för att de kan ge vinst och måste ge vinst. Att de flesta friskolor är mycket duktiga men som med alla reformer med för lösa tyglar/regler så finns det missbrukare som tex den muslimska skolan vars ägare är en bedragare dessutom.
    Annie Lööfs ursäkter för att ändå gå med S blir endast intressant hur hon väljer orden eftersom hon bränt broarna till borgarna. Det står klart att hon i en ganska stor omfattning bytt ut gamla borgare till halvsocialister som trivs bättre på den vänstra planhalvan. Hon gör det med argumentationen att Jimmie och hans parti är en moraliskt förkastlig Svarte Petter. Ett av flera lågvattenmärke i svensk politik

  3. Intressant inlägg. Närmare 200 remissinstanser ombetts att svara på remissen om lättnader i strandskyddet, så frågan är helt klart av nationell angelägenhet. Ska man se på regeringens tidplan så ska en proposition om ett differentierat strandskydd överlämnas för behandling i riksdagen i december. Således bör vi kunna under denna månad se en lagrådsremiss och vilka politiska överenskommelser gjorts där. Hela Sverige håller andan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.