Ska EU-kommissionen stöpa om det europeiska innovationssystemet?

“Vad stort sker, det sker tyst”, för att citera Erik Gustaf Geijer i “Odalbonden”. Det kan man kan säga om European Innovation Council, som forskningskommissionären Carlos Moedas flaggade för redan i somras. Inte ens Vinnova är medveten om vad som håller på att ske. Skälet till förändringen är att den nye kommissionären för forskning och innovation, Carlos Moedas, inte alls är belåten med det befintliga innovationssystemet, Horizon 2020.

Varför? Det verkar som om EIT-systemet inte fungerar väl (som innovationsmotor), vilket dock på forsknings-sidan ERC, European Research Council, gör. Det är den nye forsknings-kommissionärens uppfattning. Vad vill Carlos Moedas då göra? Han sammanfattade det vid Lunda-konferensen den 4 december om samarbete mellan alla aktörer med:

Open innovation

Open science

Open to the world

Lösningen ligger i ett regelverk som verkligen stimulerar innovation, sa Moedas redan förra sommaren (22/6). Hur ska vi få ett regelverk som hänger med när teknologierna utvecklas varje månad? Den andra åtgärden är att få fram venture capital som är en trång sektor i Europa, enligt kommissionären.

Nu, ett halvår efter att Carlos Moedas lanserade EIC, finns fler idéer, som Kommissionären arbetat fram tillsammans med Kabinettet och Generaldirektören Robert-Jan Smits, ansvarig för Forsknings- och Innovations-direktoratet. Det är en bred karta av problem som hämmar kommersialiseringen i EU, säger man, med brist på finansiering och samordning/fokus samt fragmenterade marknader.

En av pådrivarna i EIC-arbetet har sedan 2010 varit EARTO, den europeiska instituts-organisationen, där svenska RISE-instituten ingår. Nyligen kom EARTO med ett konkret förslag till uppläggning av EIC. Nämnas bör också att en svensk, professor Hans Wigzell, KI, redan 2002 förslog en institution som EIC.

I slutet på januari och i mitten på februari hålls två viktiga konferenser med fokus på det framtida innovationssystemet och EIC. När sedan ett nytt system ska finnas på plats är svårt att säga. Enligt Carlos Moedas är reaktionen från universitet och näringsliv på de tänkta förändringarna mycket positiv. Här finns det anledning återkomma många gånger.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Ska EU-kommissionen stöpa om det europeiska innovationssystemet?

  1. Instämmer i att Moedas driver på att utveckla en konstruktiv struktur för att stimulera innovationer. Man bör dock också vara medveten om att den positiva synen inte är entydig, många forskare är kritiska och rädda för att det blir mindre pengar till forskningen. De misstolkar Moedas’ parallell till ERC, som att det ska vara samma typ av resurstilldelning till innovationer – det behövs intensiv upplysning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.