Är Ryssland äntligen på rätt väg – ekonomiskt?

I början på året kunde jag rapportera om att Ryssland kanske var på rätt väg – ekonomiskt. Den förre finansministern Alexei Kudrin, som haft Putins uppdrag att föreslå en förnyelse av det ekonomiska systemet, fick gehör från sin chef. Men skulle han, Putin, gå från ord till handling?

Förvisso har Ryssland drabbats hårt av omvärldens sanktioner, men huvudskälet till Rysslands dåliga ekonomiska utveckling är landets ekonomiska struktur. Hela 70 procent av näringslivet är statsägt. Och exporten är till 90 procent energi och råvaror. De mer teknologiskt avancerade produkterna lyser med sin frånvaro, med undantag för en del militär teknologi.

I ett möte nyligen med sina ekonomiska rådgivare, och andra delar av ´sitt entourage, försäkrade Vladimir Putin att Ryssland nu går in i “en ny ekonomisk fas”. Detta för att undanröja alla dubier om att detta kommer att ske. Tydligen har Putins nära medarbetare varit osäkra om vad som skulle komma, om Kudrins förslag verkligen skulle komma att förverkligas. Låter lite underligt kan man tycka, men även där litar man tydligen inte alltid på Putin.

Vad ska nu ske? Den ryska statens roll i ekonomin ska drastiskt reduceras, säger Putin. Här finns kraftigt motstånd från oligarker och statliga tjänstemän. Vidare ska Ryssland utveckla en “digital ekonomi” för att använda Putins ord.

Lite siffror från Kudrins utredning finns på Russia Today, RT, som normalt mest är Fake News. Johnsons Russia List är däremot en mycket bra informationskanal för korrekta nyheter från Ryssland.

Ett reformerat Ryssland kommer att bli betydligt farligare än idag, men på ett helt annat plan. Driver man. läs: Putin, sin ekonomiska strukturagenda kraftfullt, så blir det på det ekonomiska fältet vi i framtiden möter Ryssland. Till stor fördel för vårt land, och våra innovationer och framgångsrika näringsliv.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.