Ska Sverige förstöra för vårt eget företag, Spotify?

Den nya regeringens första uppgift: Slå vakt om det svenska företaget Spotify.

Den förra S-regeringen tvingade Spotify att flytta en stor del av sin verksamhet från Sverige. Trots att bolaget ville utvecklas i Stockholm. Genom att inte kunna hitta bostäder och inte heller nyttja vettiga personaloptioner. så fick Spotify bygga ut New York verksamheten.. Så i stället för att anställa 1000 nya i Stockholm, så blev det 66 här och resten i i New York.

Nu har många av Sveriges EU-parlamentariker arbetat för att Spotify ska dubbelbeskattas. Det är Socialdemokraternas, Liberalernas och Centerns företrädare som nu sviker ett viktigt svenskt företag. Det som nu sker är ett beslut om förändring av EU:s Upphovsdirektiv. Visserligen har Sverige som land velat stoppa den här dubbelbeskattningen, men regeringen har agerat sent, och har inte fått med sig sina egna i EU-parlamentet.

Det är Dagens Industri som slår larm, och det är tydligen bråttom. För redan nu på måndag, den 21 januari lär det fattas ett beslut (inte avgörande). Bakom EU-planerna att beskatta Spotify en extra gång ligger att EU vill komma åt de amerikanska plattforms-företagen, som Twitter och Facebook, som inte skattar tillräckligt, enligt EU-kommissionen. Då hamnar Spotify i en fälla, trots att de redan betalar royalty på 70 procent av musikintäkterna.

Sverige borde bevaka der svenska intressena i EU mycket bättre än vad som nu sker. När det gäller det kommande Ramprogrammet, Horizon Europe, för perioden 2021-2027 så borde det få ordentligt lyft jämfört med dagens. EU-parlamentet är inne på att öka insatserna under den perioden från dagens 80 till 120 miljarder. Under en sjuårs-period

Är det något som Sverige borde stödja så är det forskning och innovation. Och ett starkt samarbete över gränserna i hela EU är mycket bättre än att varje land gör det för sig. Men den svenska regeringen har gjort precis tvärtom. För att hindra en stor EU-budget så vill man vara Dumsnål. Håller igen på budgeten, och driver inte FoU-frågorna särskilt kraftfullt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.