Skatteverket vill inte ha månadsuppgifter

Den myndighet som skall ta emot de månatliga skatteuppgifter, Skatteverket, vill inte ha dem. Skälet är att det tynger företagen och inte ger en korrekt information. Så här skrev skatteverket i sitt remissvar:

”Det kommer att bli mycket komplicerat för arbetsgivarna att fylla i de periodiserade uppgifterna. För de arbetsgivare som saknar lönesystem och därför måste fylla i kontrolluppgifterna manuellt innebär förslaget om periodisering ett betydande merarbete. Men även för arbetsgivare med lönesystem är det oklart om det i dagsläget går att periodisera inkomsterna på det sätt som utredningen föreslår. Det finns också en stor risk att antalet fel i kontrolluppgifterna ökar….”

Annie Lööf gör absolut rätt i att offentligt säga nej till månadsrapporteringen, något jag skrivit om tidigare. Nu instämmer Dagens Industri idag i en ledare, som jag tyvärr inte kan länka till. Svenskt Näringsliv går också till attack mot blankettraseriet idag. I riksdagen finns det invändningar, först från Miljöpartiet (som startade debatten) och nu tror jag även att Vänstern har engagerat sig.

Det finns nog många Allians-riskdagsmän som håller med Mats Odell att “nästa är papperskorgen” (min formulering). Per Åsling, C, har gjort det också. Ett genomtvingat förslag till månadsrapportering blir ett sänke i det kommande valet, särskilt om S tar sitt förnuft till fånga. Säger jag.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.