Stambanan var 40 gånger dyrare än Höghastighetståget

Alla som invänder emot höghastighetståget hänvisar till kostnaden. Biljetten blir för dyr. Nu senast såg jag Elisabeth Santesson säga detta. Prislappen är problemet, så bara kostnaden varit lägre. Varför då inte ta och höja blicken?

När stambanan byggdes, med upplåning så motsvarade kostnaden två BNP när beslutet togs 1854. Dagens höghastighetståg, med den snabba utbyggnaden och och 230 km/tim som maxhastighet, beräknas kosta 230 miljarder. Det blir 5 procent av vår nuvarande BNP. Så även om kostnaderna skulle öka, vilket många hävdat ofta sker med den här typen av investeringar, så blir den relativa kostnaden ändå rimlig.

Notera också att räntekostnaderna för 150 år sedan var astronomiska jämfört med idag, så kostnaderna i slutändan blir ännu mindre än jag inledningsvis angav.

Sverigeförhandlingen, som både förberett höghastighetsbanan och samtidigt tagit fram avtal om 285.000 nya bostäder, redovisade sitt slutresultat den 20 december. Mitt i julbrådskan. Så det kanske finns anledning att ta del av resultatet nu. Jag ska inte argumentera mer, och inte i detalj redovisa Sverigeförhandlingens förslag, utan den ser Du bäst på deras hemsida:

Sverigeförhandlingen

Själv har jag bloggat flera gånger om höghastighetståget, senast under rubriken: Botniabanan visar vägen framåt för höghastighetståget

Till sist vill jag lyfta en utmärkt ledare av PM Nilsson i Dagens Industri: Låna till höghastighetsbanan.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.