Stefan Löfven fick råd från Sydkorea den 20 mars om bekämpning av Pandemin

Vi kan uppleva fredagen den 20 mars igen. Stefan Löfven ringer Sydkoreas president Moon. Ber om landets erfarenheter av att bekämpa Corona-viruset. Råden var i korthet följande:

  • Snabbhet, snabbhet och åter snabbhet
  • Tester och smittspårning i stor omfattning – direkt
  • Mobilisera nationella företag för att få fram skyddsutrustning
  • Stort antal mobila teststationer som kan verka över hela landet

President Moon kunde också berätta att Sydkorea hade mobiliserat fyra företag som producerade tillräckligt med skyddsutrustning för hela landet. Vidare hade man satt upp 500 mobila teststationer som i mitten på mars kunde göra 140.000 tester i veckan, sedan fler.

Samtalet tog 20 minuter och Stefan Löfven uttryckte sig så här enligt Sydkoreanska nyhetsbyråer:

The prime minister expressed his gratitude to Moon for the plan and said it would be of much help to his country’s response to the virus.

Idag publicerade Svenska Dagbladet en lång artikel om “Landet som lyckats med Pandemihanteringen” Kan vara bra att läsa för den journalist som vågar ställa frågan till Stefan Löfven om varför han inte brydde sig om råden från Sydkorea. Där sägs bland annat:

– Myndigheterna var snabba med att mobilisera experter, offentliga tjänstemän och till och med militären för att få bukt med viruset. De började med att testa och spåra alla som var sjuka, säger Vladimir Tikhonov, som är professor i Korea-studier vid Oslo universitet.

Sedan är det krav i Sydkorea att bära munskydd och en effektiv smittspårnings-app finns.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Stefan Löfven fick råd från Sydkorea den 20 mars om bekämpning av Pandemin

  1. inklusive fran Sverige, och lade fram en rad rekommendationer till ministermotet. Deltagare ur den svenska delegationen traffade foretradare for civilsamhallet vid forumet, till vilket Sverige aven hade bidragit finansiellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.