Stockholm Handelshögskola är nu nummer 28 i världen

Igår kom Financial Times “Executive education rankings 2016“, som är mycket glädjande för Sverige. För fem år sedan låg Handels på 40:e plats, men nu uppe på 28:e. Detta är inte dåligt, tvärtom. Bäst i Norden!

Läs om detta i “FT Business Education” som kom igår, den 23 maj. Visserligen står det den 22 maj på länken här, men den tryckta versionen, som jag plöjde igår, är daterad just den 23e. Där finns mycket intressant att läsa.

Vad Financial Times mäter är såväl öppna kurser i det ordinarie kursutbudet och kund-anpassade. De kallas “Open-enrolment programmes” och “Customised programmes”. Så här ser de bästa handelshögskolorna ut i världen (för företagsledarutbildning):

På 49 plats kommer en annan Nordisk handelshögskola, BI, Norwegian Business School, Norge

Intressant är att “utomstående” nu tränger sig på när det gäller att utveckla företagsledare. Den som ligger främst här är inte oväntat McKinsey. Man började 2013 att etablera McKinsey Academy i New York. “We are a leadership factory ourselves”, säger den ansvarige Charlotte Relyea i en intervju. Och hon har faktiskt rätt, 400 f d McKinsey konsulter leder idag organisationer med mer än 1 miljard dollar i omsättning. En otrolig position.

Andra konsultföretag är också på gång, där Boston Consulting Group, BCG, utmärker sig. Även andra typer av institutioner kommer att ge sig in på företagsledarutbildningen. Så handelshögskolorna kommer inte vara skyddade som branch.

När jag satt och skrev denna blogg, så kom ett mail från IMD:s President Dominique Turpin, som påpekade att IMD nu varit världsetta fem år i rad när det gäller Öppna Program, dvs en handelshögskolas vanliga utbildning. Detta gläder givetvis en IMD-Alumni från 70-talet. Och jag föreställer mig att IMD var lika bra då som nu, även om det inte fanns någon Ranking då. Men det är kanske ett önsketänkande….

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.