Stoppa Fake-akademikerna på universiteten

Det låter otroligt, och borde vara omöjligt, men utvecklas nu inte minst i USA (men även i Sverige). På universitet i USA vill aktivistgrupper stoppa en allsidig belysning av olika akademiska ämnen. Det rör sig om vänsteraktivister, som vill hävda sin ideologi, och stoppa vetenskapliga synpunkter som stör deras förutfattade meningar. Dessa människor kan kallas för Fake-akademiker, för de styrs av ideologi, och inte av allsidighet och vetenskaplighet.

Central-personen i USA för att stå emot Fake-akademikerna är professorn i socialpsykologi Jonathan Haidt. Han har gått till angrepp på de Social Justice Warriors, SJW, som dessa Fake-akademiker också kallas. Trots att den här gruppen ibland är ganska liten, så försöker den med skrämsel och hot få andra akademiker att samtycka eller i vart fall vara tysta.

Denna företeelse har uppmärksammats i SvD av professorn i spanska, Inger Enkvist, som skrivit därom. Artikeln heter “Sätt upp en Heterodox Academy“, som hänvisar till det som skett i USA. Där finns sedan en tid tillbaka “Heterodox Academy”, bildades 2015. Det är en partipolitiskt oberoende samarbetsorganisation bestående av 2.500 professorer, administratörer och forskare som alla vill verka för excellens i forskning och utbildning. De vill  att alla synpunkter ska få göra sig hörda, och att konstruktiv oenighet ska få råda i den akademiska världen.

Inger Enkvist beskriver vad som i stor utsträckning sker i USA. Personer hindras från att hålla föredrag på campus och aktivisterna säger sig kräva ”trygga zoner” (vill inte ha oliktänkande på universitetet) och ger ”trigger-varningar”. Det tar sig också uttryck genom att man helt enkelt vägrar att läsa böcker skrivna av ”vita, döda, heterosexuella män”. Vi måste vara vaksamma för samma fenomen finns i Sverige. Det är dock inte alls tillräckligt  uppmärksammat än.

Även i svenska universitet är också yttrandefriheten och den akademiska friheten i fara. Det visade Ivar Arpi i en granskning i SvD hösten 2017. “Så blev genusvetenskap överkyrka i Lund” var första artikeln av fem.

Denna blogg kanske mot slutet blev lite genus-tung. Men, det är onekligen slående att läsa Ivar Arpis klara, logiska resonemang och avslöjande betraktelser. Det ska noteras att den Jämställdhetsmyndighet, som Alliansen först ville lägga ned, men som nu överlevt, har stora problem med sin egen jämställdhet.(Ridå)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.