Svensk entreprenörsaktivitet ökar, enligt GEM

I måndags presenterade Entreprenörskapsforum året GEM-rapport. Det var 2013 års svenska entreprenörskapsrapport, som presenterades på ett seminarium på måndagen. Rapporten för alla 69 länderna, som ingår i undersökningen, redovisades översiktligt tidigare i år. Den svenska rapporten visar på både positiva och negativa sidor av det svenska entreprenörsklimatet. Dagens Industri sammanfattade i rubrikform läget “Entreprenörerna blir fler i Sverige ….men nu flyr investerarna”. GEM står för Global Entrepreneurship Monitor.

Företagandet ökar i Sverige, men ligger lågt här jämfört med andra länder. Positivt är dock att många svenskar ser goda affärsmöjligheter, men tyvärr är det få som förverkligar detta genom att starta företag. Det land där flest startar företag är USA. Professor Pontus Braunerhjelm, Entreprenörskpsforums VD, säger att “det finns en låg tilltro i Sverige till den egna förmångan att driva företag”.

Tillgången till informellt riskkapital har varit god i Sverige. Den nya undersökningen visar att detta riskkapital har minskat dramatiskt. Varför har det blivit så här, och “hur gör man för att förändra situationen”, frågar Braunerhjelm. En annan oroväckande bild i undersökningen visar att svensken inte har tillväxtambitioner. Sverige hamnar i den absoluta botten när det gäller tillväxt i nya företag.

I Dagens Industri, liksom på¨seminariet, betonade Braunerhjelm att man måste fokusera mer på frågor som rör företagandet, och inte bara på forskning och utbildning. Regelverk och skatter är frågor som behöver behandlas, så att företagen vill växa.

På seminariet kommenterade statssekreterare Marita Ljung och MP:s Per Bolund rapporten. Det fanns inte så stora invändningar mot resultatet och de förändringar som behöver ske, för att öka entreprenörskap och få företagen att växa. Marita Ljung talade för personaloptioner, som skall utredas, enligt regeringen. Per Bolund kunde kontra med att MP redan föreslagit detta i riskdagen.

Tyvärr går det inte att länka till Dagens Industri.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.