Svensk har medverkat till att mer än en och en halv milion företag startats

Det låter fantastiskt, och är det också. Mannen i fråga känner många till, Percy Barnevik. Genom “sitt” Hand In Hand” har han med mikrolån till kvinnor drivit fram en enorm utveckling. Först i Indien, sedan i Södra Afrika, Zimbabwe, .Rwanda och Afghanistan. Nu start också i Kenya, berättade min gamle skolkamrat när vi träffades för ett par dagar sedan.

Så här ser läget ut idag:

 • Antal skapade jobb 2.466.456
 • Antalet startade familjeföretag 1.655.420
 • Antalet barn som börjat i skolan 258.246 (Hämtade från barnarbeten)

Så här ser månadsrapporten ut för Mars 2016, som inkluderar verksamheten tom januari i år.

Hand in Hand startades i Sverige i början av 90-talet av lärarparet Olle och Gunnel Blomqvist som ville verka för att utrota barnarbetet i Indien. Fokus blev att skapa jobb för föräldrarna så att barnen kan gå i skolan. Sedan har Hand in Hand utvecklats och arbetar med entreprenörsträning, bekämpning av barnarbete, hälsa, IT-kunskap, demokrati och miljö.

I slutet av 90-talet engagerade sig Percy Barnevik i verksamheten. Han är och har varit den verklige entreprenören. Tänk om det funnits fler sådana människor, men i Barneviks fall underlättades det väsentligt av det goda nätverket på hög nivå, för att få fram resurser. Vilket han verkligen lyckats med, och fortsätter aktivt med idag också.

I Indien finns det nu 1.600 barnarbetsfria byar. Dessutom har man byggt 3.400 IT-centers med tillgång till Internet och information om medborgerliga rättigheter och nästan 500.000 människor har utnyttjat deras hälsoprogram. Antalet startade företag och sysselsatta framgår ovan.

Du som vill läsa om metoden, kan göra det här. Mikrolånen känner väl alla till, men det ingår i ett sammanhang, som är viktigt.

Den som, i likhet med mig, vill stödja verksamheten klicka här. 

Kan inte låta bli att nämna hur många nya företag som genom Hand In Hand nu skapas varje dag: 1.000, ja ett tusen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

4 svar på ”Svensk har medverkat till att mer än en och en halv milion företag startats

 1. Enenastående insats som Percy B har gjort. Synd bara att han blev av med halva pensionen. Den skulle gjort stor nytta.
  Ove

 2. SÅ FANTASTISKT !
  Det är verkligen något att vara stolt över.!
  Imorgon har vi ju en märklig dag, jag har inte fått det vidarebefordrade mailet,
  Om det är något som måste klaras ut så stårantingen Ingvar eller jag till
  förfogande.

  vänliga hälsningar Elisabet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.