Sverige behåller en topp-plats

Sverige är i den senaste mätningen rankad 5:a i världen som konkurrenskraftigt land. Det framgår av “World Competiveness Report“, genomförd av IMD, och som publicerades nyligen. I topp kommer USA följt av Schweiz, Singapore och Hong Kong. Sverige kommer på plats 5. (Förra året var vi på 4:e plats)

Faktum är att Europa har förbättrat sitt konkurrensläge något. Tyskland (6), Danmark (9) och Norge kvalar in bland tio i topp. Följt av Luxemburg (11), Holland (14), Irland (15), Storbritannien (16) och Finland (18).

Går vi så över till ländernas självbild, som den känns av deras företagsledare framkommer något riktigt intressant. Starkast är självbilden i Singapore, Tyskland och Irland. Det utrycks alltså på det sättet av respektive lands företagsledare. De amerikanska företagsledarna spelar ned sig själva till plats nummer 24. Självbilden är hur man tror att omvärlden uppfattar landets image.

Sveriges företagsledare tror att vårt lands image ligger på 8:e plats, så vi tror inte fullt ut på det egna landet. trots att vi är Nobel-landet. Ett land som sticker ut är Frankrike. Där tror inte företagsledarna alls på sig själva eller det egna landet. Frankrikes egen-image hamnar på plats 50!

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.