Sverige i topp i ny ranking

Igår publicerade EU en ny Innovation Scoreboard, som visar att Sverige är i topp, nummer ett. På platserna efter vårt land ligger i ordning Tyskland, Danmark och Finland. De Baltiska länderna är de som mest förbättrat sitt innovativa läge. En sådan här ranking görs årligen och visar nu att de innovativa länderna förbättrar sin position, medan de andra (i syd och i öst) faller ifrån.

Det som driver innovation är SME-företag och kommersiallisering av idéer i kombination med ett excellent forksningssysstem, säger EU. Minskning av venture capital är påtaglig och negativ.

EU:s industrikommissionär, Antonio Tajani kommenterade resultatet med konstaterandet: “Investeringar i innovation är avgörande om vi vill behålla vår globala konkurrenskraft och återskapa tillväxt i Europa. Vi måste uppmuntra entreprenörskap eftersom SME-företagen har innovationsens drivkraft.” Innovationskommissionären Máire Geoghegan-Quinn, framhöll i sin kommentar att “Innovation måste nu bli den viktigaste frågan i alla EU-länders agendor.” Här finns omdömen och jämförelser mellan EU-länderna.

Samtidigt med Scoreboarden presenterades “The State of the Innovation Union report“. En noggrann genomgång av all statistik och en utvärdering av alla medlemsländers innovationspolitik (och några till) . Det är något för den verklige kallenderbitaren. Det kan noteras att Sverige ligger mycket bra till här.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.