Nu har Global Innovation Index 2013 publicerats. Sverige kommer som vanligt i toppen, nu som tvåa i världen. Allra överst finner vi Schweitz. Skillnaden är hårfin för de som är främst.
Det är Cornell University, INSEAD och World Intellectual Property Organization (WIPO, en specialinstitution av United Nations) som ansvarar för undersökningen. Den är väl värld att läsa, men i stället för de hela 400 sidorna av detaljerade genomgångar (som kan laddas ned här ockå) rekommenderar jag en annan metod. Det finns ett antal förord, bland dem flera framstående tänkare på innovationsområdet, och dessa har verkligen kondenserat vad som är viktigt i en dynamisk innovationspolitik. Här är de 10 i topp länderna:
1. Switzerland (1st in 2012)
2. Sweden (2nd)
3. United Kingdom (5th)
4. Netherlands (6th)
5. United States of America (10th)
6. Finland (4th)
7. Hong Kong (China) (8th)
8. Singapore (3rd)
9. Denmark (7th), and
10. Ireland (9th)..
Årets Globsl Innovation Index har två underkategorier, input- respektive ourput-elementen. Inputs är 1. Institutioner, 2. Kompetens och forskning 3. Infrastruktur 4. Marknaden och 5. Affärsklimatet. Outputs 6. Kunskaps- och teknologispridning och 7. Kreativa resultat. Framgång föder framgång, är därtill rapportens slutsats.
Ett smakprov ur raportens förord. Det är Cesare R Mainardi, VD för Booz & Company som lyfter fram att “innovations-hubbar”, alltså stora samlingar av kreativa företag och instiutioner är en viktig framgångsfaktor. Rapporten pekar på Silicon Valley, men också Sydkoreas Daeneok Innopolis. De stora företagen spelar där rollen som kattalysator, som champions. De har stått för privat kapital, nätverk, kunskapsutveckling genom forskning och överföring samt varit en bro för kommersialisering.
Det finns mycket att ta del av i rapporten, och är värd en timme eller två under den fortsatta semestern. För Dig som vill utveckla Sveriges framtid, eller få en insikt om hur detta kan ske.