Sverige på det sluttande planet – Mats Persson är på det!

Det var verkligen välkommet att igår höra utbildningsministern Mats Persson förstå vilka problem Sverige har med både den högre utbildningen och forskningen. Nu – äntligen – kan något verkligt ske. Något som OECD efterlyst i mer än ett decennium. Svenskt Näringsliv ordnade seminariet igår och den bygger på rapporter som organisationen publicerat.

Mats Persson nämnde vad han fått höra av många företagare säga om kompetens-försörjningen, som är näringslivets svåraste problem:

  • Kompetent folk saknas
  • Det gäller att få folk som kommer i tid
  • Det gäller också att de anställda kan uppföra sig i kafferummet.

Vad gäller Sverige som forskningsnation, så instämde utbildningsministern i att vårt land är på fel väg, är på det sluttande planet när det gäller FoU, patent och citeringar. Mycket allvarligt, men det är inte Sverige som blivit sämre, vi är där vi tidigare var. Men många andra länder har sprungit om oss. Och många svenska företag lägger nu sin forskning i andra länder.

FoU-n i Sverige har stått stilla, påpekade Mats Persson. Han fortsatte: Vi tycker inte vi behöver lära av andra (SE OECD nedan). Och forskningen ska inte vara vare sig regionalpolitik eller arbetsmarknadspolitik. Det ska vara excellent forskning, som är det enda som lockar omvärldens bästa forskare.

Läs här vad OECD sa om finansieringen av det svenska forskningssystemet 2016, på uppdrag av den svenska regeringen. Men regeringen – den dåvarande S-regeringen – ville inte ens redovisa OECD:s synpunkter i den forskningspropp som lades fram. Skämmigt då, och är det fortfarande. OECD fick miljoner av regeringen för analysen, men publicerade den inte.

En rapport från i somras visar att 5000 doktorander riskerar att lämna Sverige.

Rapporten som seminariet igår baserade sig på heter “Kunskapsnation på sluttande plan? Reformförslag för svensk högre utbildning och forskning” Förtjänstfullt skriven av Emil Görnerup, forsknings- och innovationspolitisk expert och Ulrika Wallén högskole-politisk expert på Svenskt Näringsliv. Läs den, enkelt att ladda ned.

PS Ingen ska tro att denna blogg kommer att behandla den nya regeringen annorlunda än de tidigare. När kritik är befogad ska den framföras med skärpa, men positiva saker ska uppskattas efter förtjänst. Arbetskraftsinvandringen är jag kritisk emot, även om givetvis missbruk ska beivras – kraftfullt. DS

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.