Sverige sämst på digitalisering, enligt OECD

För första gången publicerar nu OECD ett “Digital Government Index”. Det är “2019 Digital Government Index, DGI”. Publiceringen skedde den 14 oktober, för exakt två veckor sedan. Har någon läst eller hört om detta i Sverige? Media har i vart fall inte uppmärksammat den anmärkningsvärda nyheten. Att Sverige, som brukar ligga i topp när det gäller digitalisering, nu är sämst i OECD, är inget mindre än en skandal. Det gäller digitaliseringen av offentlig sektor.

OECD har under 2019 utvecklat DGI, för att stödja medlemsländerna att utveckla sin förmåga att använda data och digital teknik. Detta index mäter “den digitala mognaden” i OECD-länderna. Det är sex olika dimensioner som mäts. Dessa har utvecklats under flera år, med deltagande av medlemsländerna, så även Sverige har medverkat, Detta är dimensionerna som mäts:

  • digital by design
  • government as a platform
  • data-driven public sector
  • open by default
  • user-driven
  • proactiveness

Dessa kortfattade beskrivningar kanske inte säger så mycket, utan man får gå in i OECD-rapporten, som är på 69 sidor, för att förstå begreppen bättre.

Det är en skrämmande läsning för oss. Sverige är sämst på nästan allting. Det finns fyra länder som är dåliga på det mesta, förutom Sverige är det Island, Argentina och Panama. (Notera att det är 29 OECD-länder och fyra andra länder med i indexet GDI 2019)

OECD konstaterar att det är särskilt några få länder som välutvecklat sin  digitalisering. Det är främst Korea, Storbritannien, Columbia, Danmark och Japan i nu nämnd ordning. Ganska många länder är dåligt digitalt utvecklade, men Sverige är alltså sämst. I förhållande till de bästa länderna är Sverige bara digitalisrad till 30 procent. Eller annorlunda uttryckt: De bästa länderna är tre gånger bättre än Sverige på att använda digitaliseringen i den offentliga sektorn. Detta är inte den svenska självbilden, men det är verkligheten.

Nu ska det bli intressant att se när svenska journalister upptäcker den här OECD-rapporten.

Historia: I maj 2019 gjorde OECD en genomlysning av den svenska digitaliseringen. “Digital Government Review Sweden” Den var inte nådig, även om den inte hade samma jämförelsematerial som idag. OECD konstaterade vänd till Sverige: “Ni måste ta digitaliseringen på allvar”

Det ska sägas att DIGG, den svenska Digitaliseringsmyndigheten har tagit rapporten “DGI 2019” på allvar. Men försöker spela ned resultatet. DIGG:s tillkomst skulle förändra bilden påstår man. Fan trot. Det blir ju inte bättre i offentliga sektorn för att det finns en myndighet som ingen egentligen vet vad den ska göra eller gör.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.