Sverige tappar mark – Utmaningarna

Publicerat 13 september 2023

Hur ska Sverige klara framtiden? Nu har Dagens Industri påbörjat en artikelserie om utmaningarna. Och vad som behöver göras. Eller snarare måste göras. Utmärkt. Du – och inte minst de ansvariga politikerna – bör läsa och ta till Dig budskapet.

Nyhetsartiklarna ligger bakom betalväggen, men inte ledarna eller debattinläggen. Vi börjar med gårdagens inledande artikel “Historisk utmaning“. En sammanfattning nedan.

Sverige och går mot att få behålla bottenplaceringen i EU när det gäller ekonomisk tillväxt. Den erövrade vi redan 2017. Undrar hur många som är medvetna om detta? De allra flesta svenskar känner inte till det. Många tror nog fortfarande att Sverige ligger bra till. Vet man inte om hur illa det är så finns det ju ingen anledning att ta i med hårdhandskarna.

Här är några av problemområdena områdena, och där vi ligger efter, utom på sista punkten:

  • Energiförsörjningen
  • Infrastrukturen
  • Bostadsmarknaden
  • Kronkursen
  • Brottsligheten( Här ligger vi i topp)

Nästan alla kommentarer hade igår i Di fokus på den dåliga kronkursen. Riksbanken får här skulden för lågräntepolitiken. Sedan har vi Sveriges anseende som nu fått ytterligare en knäck efter brottsligheten: Koran-bränningarna.

I en artikel om vår konkurrenskraft “AB Sverige har länge slarvat med hemläxan” skriver Nils Åkesson följande kommentar:

En urspårad bostadsmarknad, en gravt tudelad arbetsmarknad och ett haltande skolväsende har drivit upp skyhög privat skuldsättning, skriande kompetensbrist, högre arbetslöshet än EU-genomsnittet och svåra integrationsproblem.

Ledaren i Dagens Industri igår rubriceras “Ytterst gäller kronan det svenska ägandet”. (Länken fungerar). Kronans värde har minskat med hela 40 procent mot dollarn och 30% mot euron. Och vi ska inte tala om Schweizerfrancen som sedan 1960-talet var 1:1 mot kronan, nu hela 1:12.

Läs torun Nilssons ledare igår. Där lyfter hon inte minst hur billiga de svenska företagen blivit, pga kronkursen. Vi får inte tappa de förtag vi lever av.

Idag har Dagens Industri fortsatt sitt fokus på att “Sverige tappar mark”. Riksbanken bakbinder regeringen. Och flera ekonomer kommenterar behovet av reformer och åtgärder.

PS  Rysslands försvarsminister Shoigu är inte säker på rysk seger. På frågan “kommer vi vinna” svarar han med en axelryckning och slår ut med armarna. I en TV-intervju.

PPS Om Socialstyrelsens alkoholrekommendationer skriver Dagens Nyheter idag på ledarplats “total sinnesförvirring”. Under rubriken “Socialstyrelsen blöder näsblod”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.