Så är det återigen dags för det Nationella Innovationsrådet att mötas. På torsdag den 1 september, under ledning av statsminister Stefan Löfven.
Du som tar del av min blogg och nyhetsbrev vet att jag vurmat för ett innovationsråd sedan många år. Att statsministern leder ett nationellt innovationsråd och ägnar en hel dag åt detta en gång i kvartalet är oerhört viktigt. Innovationspolitiken förs upp till högsta nivå, statsministern tvingar sig att sätta sig in i innovationsfrågorna och rådet blir ett föredöme för andra – statsråd och myndigheter, och man får publicitet.
Men själva arbetet skulle vinna mycket på om förberedelserna vore bättre. De stackars ledamöterna i Innovationsrådet får bara en kort föredragningslista, där ämnena finns uppställda, men inget underlagsmaterial och inga problemställningar. Inga minnesnoteringar redovisas, och ingen hemsida finns…. Detta gillar givetvis inte de deltagande ledamöterna, med några undantag, men de är så snälla, så de säger inget.
Vad kommer up nu då? Jo, följande:
- Internationalisering
- Exportstrategin
- Circulär och biobaserad ekonomi
- Regionala Innovationsmiljöer
- Normbaserad innovation (Ska bli intressant se vad det är)
Exportstrategin har funnits i praktiken sedan våren 2015. Officiellt lanserades den av Mikael Damberg i september 2015. Den lyfter 26 länder som prioriterade, men handlingsplaner för dess länder saknas fortfarande, trots näringslivets försök att få fram dessa. Det finns stora europeiska länder som saknas i strategin, som Polen, något som den nya utrikeshandelsministern Ann Linde tycks vilja ändra på.
Det blir IVA:s VD Björn O. Nilsson, Styrgrupps-ordförande Carl Bennet och projektledare Johan Carlstedt som presenterar tankar om de regionala innovationsmiljöerna.
Norm-baserad innovation är det en parallell till norm-baserad investering? Då finns en intressant uppsats från 2015 i Uppsala Universitet av Johansson & Johansson. Det skulle kunna bli ett hinder för fri innovation, så hur svenska regeringen tolkar detta är av intresse. Men det är ju inte fel alls att frågan diskuteras, men försiktighet anbefalles.
En av Innovationsrådet externa ledamöter, totalt 10, har skrivit en vetenskaplig uppsats om rådets arbete. Det är professor Charles Edquist, Circle Lund, som skrivit en intressant analys sv Innovationsrådet och dess arbete. “The Swedish National Innovation Council” är titeln på forskningsrapporten, som är publicerad av Circle. Den kommer fram till samma slutsats som jag; en holistisk politik som är värdefull, men som kan bli än bättre med minnesnoteringar efc. Verkligen läsvärd och jag kommer åter till dess analys i ett kommande blogginlägg.