Tala högre – annars förstår inte politikerna att det är allvar

Det går inte att tala lågmält i dagens medialandskap. Och tro att fakta sparkar. Näringslivets organisationer har inte förstått detta. De måste i stället anpassa sig till dagens mediaklimat, även om de inte behöver använda Trump-metoder för att få ut sitt budskap. Näringslivets organisationer behöver agera betydligt tuffare än de gör idag.

Politikerna som beslutar om de stöd som företagen behöver kan givetvis inte själva utforma insatserna och dess detaljer. Inte heller vet folket på finansdepartementet hur företagen fungerar. Då får man, som i andra länder, ta till sig expertis som kan. Företagare, advokater, revisorer och andra experter som dagligdags arbetar med företag. Men så har inte skett i Sverige. Min blogg har tagit upp detta ett par dussin gånger, men det verkar inte som om någon lyssnar.

Regeringen har killgissat om stöden till företagen.

Att de svenska industriföretagen går bra, som Volvo, Sandvik, SKF och Ericsson m fl gör att ekonomin går bättre här än i EU generellt. Vi drabbas hälften så hårt, hittills, jämför med EU. Men det finns kraftiga avvikelser. De branscher som har det svårt idag är

  • detaljhandeln
  • besöksnäringen
  • resebranschen
  • kulturen

Dessa har i princip fått näringsförbud när uppmaningen är att inte handla, inte resa och inte möjligt att gå på tillställningar.

Läs om problemen i Dagens Industri “Företagen: Vi går mot stupet” Här ett citat ur intervjun idag med Günther Mårder, som kommenterar det stöd som givits:

”Implementeringen var misslyckad, bland annat på grund av tröskelnivåerna och revisorskravet. Stödet måste förenklas och göras mer tillgängligt så att också mindre företag, utan samma kapacitet som storbolag, enkelt kan ansöka.”

Svenskt Näringsliv säger i ett uttalande idag “Låt inte livskraftiga företag gå omkull” Men det hörs inte, högre!, så att även de ansvariga politikerna förstår att det är allvar.

PS Landets stora städer skriver till regeringen att åtgärder måste till för att inte stadskärnorna ska dö ut nu när handelsföretagen får näringsförbud.

PPS Som lök på laxen för detaljhandeln påkallar nu Handels en strejk. Hur tondöv får man vara?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.