Tänk om Sverige inte hade haft Wallenbergarna!

Den framtida tekniken heter Artificiell Intelligens. Det är tur för Sverige att Wallenbergarna uppmärksammat detta och redan 2017 satsat på AI genom sitt program WASP. Politikerna har inte hängt med i utvecklingen (som vanligt). Mikael Damberg har berättat detta, när han var digital-ansvarig minister.

På SNS:s Tylösandskonferens i augusti i år berättade Marcus Wallenberg om alla de initiativ man tagit för att främja artificiell intelligence i Sverige och för “sina” bolag.. Och det är imponerande. Kolla på hemsidan!

Vad är WASP?, Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program. Här måste jag referera till hemsidan, som ger god information. Kort kan programmet beskrivas så här (min översättning):

 WASP är Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin, ett stort nationellt initiativ för strategiskt motiverad grundforskning, utbildning och elit-rekrytering till fakulteterna. Programmet fokuserar på forskning om konstgjord intelligens och autonoma system som fungerar mellan människor, vilka anpassar sig till omgivningen genom sensorer, information och kunskap och  som därigenom bildar intelligenta interaktiva system. Mjukvaran är den avgörande möjliggöraren i dessa system och är ett integrerat forskningstema i programmet.

Visionen för WASP är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för svensk industri.

Men Wallenbergarnas satsning stannar inte här. Det framkom på ett utmärkt seminarium som INSEAD Alumni, genom Eskil Ullberg, ordnade i samarbete med PwC i förra veckan. Där inledde professor Peter Zemsky från INSEAD på temat: Vilken läxa kan AI ge den svenska konkurrenskraften?

Där framträdde också Mats Agervi, CEO för Wallenbergsbolaget Combient, som arbetar med att utveckla AI för ett 30-tal svenska bolag. Vidare Luka Crnovic-Friis, CEO för Peltarion Ledande AI Automation Startup. Kolla på deras hemsidor om Du har AI-intresse eller bara vill se vad framtidens möjliggörare för svensk industri sysslar med.

Min tolkning av seminariet är

  • Sverige ligger inte ännu i AI:s front, men snart
  • Offentliga sektorn ligger efter (Government)
  • Lagstiftning och regelverk är allvarliga hinder i Sverige och EU
  • Robotisering och AI har hittills inte skapat arbetslöshet, tvärtom.
  • Samarbete mellan företag viktig – den svenska företagskulturen viktig.
  • Snabb beslutskraft viktig, för att inte säga avgörande
  • Digitala tänkandet måste ända ned i förskolan

I fredags åkte näringsminister Ibrahim Baylan ned till Paris för att besöka den franske digitaliseringsministern. Syftet var att öka samarbetet kring hållbar digital utveckling och artificiell intelligence. Med på resan var RISE:s VD Pia Sandvik. RISE kraftsamlar kring tillämpad AI. Man får förmoda att näringsministern vill hänga med på AI. Det vore inte dumt om regeringen i sin helhet förstod nödvändigheten av satsning på den digitala utvecklingen och artificiell intelligence.

Hur det är i EU? Jo: EU backar in i framtiden på AI-området.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Tänk om Sverige inte hade haft Wallenbergarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.