Tar AI över alla våra jobb? Och i så fall när?

Rubriken är provocerande. Och med avsikt. För under senare tid har fokus på den nya tekniken varit: Tar den jobben ifrån oss? Blir jag arbetslös? Och när händer det? Oxford-rapporten 2013 talade om att 47 procent skulle förlora sina jobb. (gällde USA, men är överförbart)

Detta dystra scenario var utgångspunkten när rapporten “Människor, maskiner och framtidens arbete” presenterades på Entreprenörskapsforum i tisdags. Den 100-sidiga rapporten är väl värd en läsning, varför inte under Midsommar? Författare är Joakim Wernberg, forskningsledare på E-forum. I boken finns också fem essäer som sätter människan och digitaliseringen i perspektiv.

Vid seminariet på tisdagen på E-forum kunde Joakim Wernberg synnerligen pedagogiskt redovisa hur vi bör förhålla oss till digitaliseringen och AI,. Och hur denna nya teknik, som fortsätter att utvecklas, är ett komplement för oss människor och inte tar över. Människan och den nya tekniken, AI, kommer att leva en symbiotisk arbetsprocess. Som dessutom är sympatisk och givande, för båda parter. Så bort med rädslan!

Rapportens viktigaste budskap, med många detaljer och intressanta utvidgningar, är att beskriva hur förändringen går till. Inte hur det blir. På så sätt blir vi beväpnade med en insikt och en förståelse som gör att vi kan leva ett positivt och utvecklande liv med den nya tekniken. Den tar inte över, vi har i stället stor glädje av den

Joakim Wernberg sammanfattade väl det som nu gäller:

– Vi går från en kunskapsekonomi till en lärandeekonomi där det handlar om att kontinuerligt utveckla de kognitiva förmågor som är unika för oss som människor”

Det är bra att en rapport, som denna om framtidens teknik, beskriver hur det nya växer fram. Men, hur ska politikerna förhålla sig, de sätter ju spelreglerna? Rapporten påpekar att det krävs ett politiskt helhetsgrepp. Frågor om turordningsregler, kompetensomställning, utbildning eller vidareutbildning kan inte separeras och utredas isolerade från varandra – det räcker inte att justera en detalj i taget.

– Regeringen behöver tillsätta en utredning av framtidens arbete, utbildning och lärande arbetsliv på både Utbildnings- och Arbetsmarknadsdepartementets område. Inspiration finns att hämta i Tysklands motsvarigheter Work 4.0 och Industrie 4.0, enligt Joakim Wernberg.

Detta är viktigt, och förslag har framförts, men regeringen drar fötterna efter sig. Statsminister Stefan Löfven har i mer än tre år haft förslag liggande om en samordning på högsta nivå av digitaliseringen. Men inte orkat ända fram, ingen åtgärd – ännu.

Frågan om ett Observatorium, som är ytterligare ett nytt namn på samordningen, har utvecklats av OECD. Rapporten från E-forum föreslår ett sådant, men den bör ligga på högsta politiska nivå, enligt min uppfattning. Och inte på ett enskilt sakdepartement, för då kan den inte fungera.

Med tanke på siffran i inledningen, 47 procent som skulle förlora jobbet i USA, är skrämmande, så en annan bedömning en motvikt. OECD gjorde en motsvarande studie, men inte om jobben, utan om arbetsuppgifterna. Den visar på en effekt på jobben med bara 7 procent. Sedan finns det nu en ny OECD-studie “Future of work”, som ger en stor bredd i sin analys.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.