The Rise of the Robots blev årets “Business Book of the Year”

Nu är det klart, årets globala affärsbok är “The Rise of the Robots” av Martin Ford. Utsedd av Financial Times och McKinsey. Denna bok nämnde jag tidigare i en blogg om beteende-ekonomin. De två andra jag nämnde i bloggen hörde till de sex finalisterna, men Akelof-Schiller verkade ha rensats ut mot slutet, vilket jag förstår.

Martin Fords bok är lättläst, men skrämmande. Den varnar för massarbetslöshet eller en “jobless future”. Jurryns bedömning var att denna bok är hårdhudad, engagerande men också baserad på djupgående forskning. Boken köper man enkelt på Amazon.co.uk, där ända skillnaden jämfört med den amerikanska utgåvarn är underrubriken. Det passar väl bra att låta robotboken bli ett komplement till årets julklapp, robotdamsugaren.

Det är omöjligt att återberätta innehållet i boken, bara nämna några områden. Robotarna kan ta över en stor del av äldrevården. De självstyrande bilarna tar inte bara bort eventuella chafförer, utan ordnar alltid så att bilen är lagad och färdig att åka med. Den nya 3D-printing övergår till att bli masstillverkning.

I allt vi gör kommer inte bara robotarna in, utan digitaliseringen i vid mening. Här kommer algoritmerna in. MOOC utvecklas liksom lärandet i övrigt med den nya tekniken, som gör många lärare sysslolösa. (Här ligger vi efter i Sverige) Ja boken är spännande, man behöver verkligen inte sträckläsa. Varje kapitel (10 stycken) står för sig själva.

Kommer “The Perfect Storm”, där teknologi tillsammans med arbetslöshet ställer hela samhället på huvudet? Det är risken, enligt Martin Ford. Om tekniken tar över människan, så ser han lösningen i en livslön. Han hänvisar här till den de konservativa ekonom-giganten Friedrich Hayek.

En motbild kommer från bland annat från David Willetts, som skriver just i Financial Times. “Robots will enrich not replace us”.

I dagarna har en svensk bok utkommit i robot-ämnet. Det är Stefan Fölster som kommit ut med boken “Robot Revolutionen“. Han är dock inte alls så pesemistisk som Martin Ford. Jag återkommer till den boken.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.