Tro honom inte, tro honom inte!

Tro honom inte, skulle man kanna säga om Vladimir Putin. Den som sagt detta allra bäst är Aftonbladets Wolfgang Hansson:

“Den ryske presidenten har förvandlat lögnen till en konstart. Det går helt enkelt inte att lita på någonting Ryssland säger”

För några dagar sedan träffade den ryske oligarken Roman Abramovich president Vladimir Putin. Han hade fått klartecken från Putin att informellt förhandla med Ukraina. Tidningen The Times redovisar nu att Abramovich överlämnade ett personligt brev från Zelensky,. Där beskrev han vad Ukraina kräver för att avsluta kriget. Ukrainas president. Putins reaktion var att han kommer “krossa” Ukraina.

Att detta är Putins ambition kan man utgå ifrån. Och allt tal om minskade militära insatser är bara lögn, som vanligt från Putins sida. Han kommer dock inte lyckas. Ukraina vinner striden och landet, för att inte tala om alla själar, inte bara i Ukraina.

Så över till Kyiv Independent, som jag verkligen kan rekommendera. Därifrån kan man varje dag få trovärdiga nyheter om Ukraina-kriget. Som nu:

Den 30 mars förstörde luftvärns-missilsystem från Ukrainas väpnade styrkor tre fientliga jaktplan och ett obemannad drönare. Över Kharkiv, som ryska styrkorna inte kunnat intaga

Källa: Ukraina Östra Flygkommando

Kyiv Independent kan man abonnera på, utan kostnad, men man kan också skänka en slant till dessa otroliga journalister. Man kan dessutom när som gå in på deras hemsida och läsa.

Lite om de ryska förlusterna, som är stora: Uppskattningsvis drygt 17.000 döda ryska soldater. Utslagna fordon: 597 stridsvagnar, 1710 bepansrade fordon, 1178 vanliga fordon, 303 artilleri-pjäser, 54 luftvärnssystem, 98 robot-system, 127 flygplan, 129 helikoptrar, 73 tankvagnar, 71 drönare och sju båtar. Källa är Ukrainska Generalstaben. (OBS, det är partiska uppgifter, men trovärdigheten sägs av oberoende bedömare vara god).

Annorlunda är det med uppgifter som den svenska regeringen lämnar vad gäller ryska fartyg som angör svensk hamn. Både infrastrukturministern och utrikesministern påstår att det bara rör sig om några tiotal båtar. I verkligheten rör det sig om mer än 500 fartyg från Ryssland som angör svenska hamnar.. Hur kan regeringen komma med så felaktiga uppgifter? Och varför blir reaktionerna så milda? det är väl stor skandal att man har så dålig koll?

När CNN för en stund sedan frågade ut presidents Zelenskys stabschef vad som var svårast i kriget var svaret: Brist på vapen och ammunition. Vita Husets talesperson försvarade sig med att man gör så gott man kan. Sverige håller väl fortfarande på att inventera. Det uppdraget fick försvaret den 28 februari. När blir den klar? Ska man tillsätta en utredning först?

Till sist en intressant nyhet, och förvånande: Odessa planerar och arrangerar för fullt för att kunna ta emot turister och även låta sina egna medborgare  ha trevligt på stränderna vid Svarta Havet. Samtidigt är staden belägrad av ryska trupper, som dock hållits på avstånd.

Det ska bli intressant att se om inte Ryssland – mycket ofrivilligt – tvingas retirera så mycket senare under våren att flyktingströmmen då börjar vända, gå åt andra hållet. Att stora mängder ukrainare kommer tillbaka för att återfå sina hem, träffa sina kära och börja bygga upp landet Ukraina igen.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Tro honom inte, tro honom inte!

  1. I allt elände finns en viss tröst i ukrainarnas mod och engagemang och framgångar på slagfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.