Ukraina förstärks – Ryssland förlorar helt ukrainarnas tillit

I början på februari i år hade 34 procent av ukrainarna en positiv inställning till Ryssland. Nu genomfördes en ny, och vad jag kan bedöma vederhäftig, opinionsmätning. Antalet positiva till Ryssland är nu 2 procent. Hela 92 procent av ukrainarna är negativa till Ryssland. 

Opinionsinstitutet kommenterar den låga siffran positiva till Ryssland så här: Det är dock viktigt att förstå att 2 % är cirka 500 000 personer, dvs ett betydande antal i absoluta tal har fortfarande en positiv inställning till angriparen Ryssland, trots allt.

Min egen tolkning är att 2 procent – ned från 34 procent före kriget – innebär snarare att nästan ingen gillar Ryssland. Hela  83 procent vill inte att Ukraina släpper iväg någon del av landet (inklusive det Ryssland redan annekterat)  Av ukrainarna vill 10 procent ge land i utbyte mot fred. Allt detta förklarar varför motståndsviljan är så stark. Och varför Ukraina kommer att gå ut som vinnare, om än med stora mänskliga förluster.

Den ryska mediaplattformen Meduza, som flytt till Lettland, men som har många miljoner läsare i Ryssland, uppger att motståndet i Ryssland mot Ukrainakriget är både stort och växande. Sedan slutet på februari har statliga censurbyrån raderat hela 38.000 meddelanden i Ryssland som uppmanat till protester mot kriget. Vidare har denna byrå tagit bort 117.000 mail som redovisat de ryska truppernas förluster i kriget. Den ryska propagandaapparaten påstår att falska mail (som ovan) betalats av Väst för miljarder rubel.

Detta visar hur skärrad den ryska maktapparaten är

Här är en bild av Vladimir Putin och den ryska ledningen som skrämmer, men som säkert är på kornet “What is really going on in the Kremlin?” Skriven av Rysslandskännaren, svensken Anders Åslund

Träning och nya vapen

Nästan alla lång-skjutande haubitsar av modell M777, totalt 108, har nu nått Ukraina från USA och håller på att sättas in i strid.

Av totalt 209,000 155 millimeter projektiler, som varit utlovade till Ukraina, har nu 91 procent kommit fram.

På träningssidan har 419 ukrainska soldater fått operativ utbildning på M777. En mindre del därav har fått fullständig träning i underhåll av dessa vapen. Denna träning har skett utanför Ukraina. I raketfart ökar nu den ukrainska militären, både nummerärt och i kompetens.

Uppgifterna är från amerikanska militären, och visar bara en del av den förstärkning av utrustning som sker, tillsammans med militär träning. Den kommer inte bara från och i USA utan flera andra länder deltar, även vår granne Danmark.

Antalet ukrainska militärer totalt ska vara 1 miljon i slutet på året, enligt plan.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.