Ukraina inför det nya året – stora framgångar som inte riktigt observeras

Ukraina är under hård press. Särskilt gäller det Kherson och orter i Öster dit det ryska artilleriet når. En del missiler går igenom också, nu senast sköt Ukraina ned 54 av 69 robotar. Alla 16 drönare som Ryssland försökte med idag sköts ned. Trots att ryssarna försökte med dalgångar och floder. Men detta är desperat försök från ryssarnas sida. Försöker skrämma ukrainska folket, som blir ännu mer motståndskraftiga. Detta var 8e massiva missilaktionen. Snart har ryssarna inte fler egna robotar.

Idag redovisade Ukrainas First Lady Olena Zelenska utvecklingen av Toppmötet med alla ambassadörers Odyler eller First Ladies och First Gentlemen. Denna församling fungerar, är mer motiverade och effektivare nu när Ukraina är i krig. Hela 50 ytterligare framträdande deltagare – utanför Odyl-gruppen – deltog också, som Drottning Silvia, EU:s President  Charles Michel, den brittiske fotbollsspelareren David Beckham, och den amerikanske skådespelaren Richard Gere. (Några bildade gruppen United24 och samlade in in 6,4 miljoner USD som räckte till inköp av 84 ambulanser). En del deltog fysiskt – andra på länk.

Läs länken så ser Du vilken samling av framträdande personer som var med på toppmötet på ett eller annat sätt. Ett genidrag från presidentfrun, Zelenska, som enligt uppgift står för initiativet och hållit i organiserandet.

Det är ingen tvekan att Rysslands utspel om fredsförhandlingar bara är en bluff. På juldagen sa president Putin att han ville förhandla med alla inblandade, (ordagrant “ready to negotiate with everyone involved”) och dit hör ju utan tvekan Ukraina. Men nu kommer utrikesminister Lavrov och säger att allt ska ske på Rysslands villkor. Ryssland vill skrämma omvärlden och den ukrainska befolkningen till vapenstillestånd, vilket får precis motsatt effekt.  Lavrov påstår vidare att Zelensky inte är legitim, med en valvinst på 72%. Vilka presidenter i den demokratiska världen har en sådan siffra?

Det är underligt att Putin och hans anhang är så fullständigt okänsliga för hur folks reaktioner är. De trodde att ukrainarna skulle välkomna ryssarna. Och nu går det inte att hitta några ukrainare som vill veta av Ryssland, väljer t o m bort ryska språket, trots att det är deras modersmål (gäller de som bor i öster)

Ryssland som både säger att Ukraina inte existerar och att Ukraina är ett broderfolk, förstör nu så mycket som möjligt. Enligt de senaste uppgifterna har ryssarna förstört 700 infrastruktur-anläggningar. Totalt är antalet hus eller byggnad som förstörts hela 35.000. Kan man behandla ett broderfolk på detta sätt?

Zelensky: Italien förser oss med ett luftförsvarssystem. Det land som många  “besserwissrar” säger vill överge Ukraina är just Italien. Skälet är att Italiens nya primärminister Giorgia Meloni sägs vara fascist. Detta stämmer inte, och president Zelensky kunde annonsera nyheten den 27 december. Nu ska Italien förse Ukraina med ett nytt luftförsvarssystem. Det kan vara bra då Patriot från USA tar längre tid än jag angivit att implementera.

Ukraina fortsätter och himarsar ryska krigsmål i ockuperade områden. Morgonrapporten från generalstaben uppger att det ukrainska attackflyget igår gjorde 21 anfall, varav sjutton mot knutpunkter och fyra mot ryskt luftvärn. I övrigt himarsade man fem ledningsplatser, tre truppkoncentrationer och en ammunitionsdepå. Ryssarna har det inte lätt. Nu går natt sköt man i Engels ned ett eget jaktflygplan, trodde det var en ukrainsk drönare….

Ryska förluster det senaste dygnet, vilka är otroligt stora. Plus betyder de senaste dygnet:

Säg inte annat än att Ukraina har övertaget. Antalet döda ukrainare i strid är 1-7 till Rysslands nackdel. Sedan kommer det att ta tid innan Vladimir Putin tvingas inse att han förlorat.

När tar kriget slut? Under nästa år. När Vladimir Putin inser att han har förlorat. Det gör han när Ukraina med sin smarthet och motivation tagit över delar av Krim och ytterligare delar av Donbas. Detta sker snabbare om Väst inte dröjer med sitt stöd. Har kan Sverige spela en viktig roll – inte med sitt eget stöd men genom att driva på alla stora spelare. Vi har EU:s ordförandeskap.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ukraina inför det nya året – stora framgångar som inte riktigt observeras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.