Ukraina vinner ytterligare terräng

Ukraina är fantastiskt, nu har man mitt under brinnande krig utvecklat drönare – både i luften och på vattnet. I månader har Kiev uppmanat sina västliga allierade att leverera långdistansmissiler så att de kan träffa ryska militärbaser långt bakom frontlinjerna. När så inte har skett tog Ukraina saken i egna händer. För några veckor sedan kunde man med ukrainska vattendrönare spränga Krim-bron och även attackera marina enheter i en rysk hamn, 67 mil från Odessa.

Den här veckan visade Kiev att det kunde genomföra långdistansattacker utan västerländsk utrustning efter att det lanserat lokalt tillverkade drönare som träffade tre militärbaser djupt inne i Ryssland – en bara 160 km från Moskva. Så här beskriver Financial Times utvecklingen för några timmar sedan.

Och så här beskriver Dagens Nyheter utvecklingen:

kriget ha gått in i ett nytt stadium, med de senaste attackerna mot militära flygbaser i Rjazan, Saratov och Kursk. I måndags skadades två strategiska bombplan av typen Tu-95 på flygbasen Engels utanför Saratov, enligt ryska källor av ukrainska drönare, liksom två bombplan av typ Tu-22 på Djagilevobasen utanför Rjazan. På tisdagsmorgonen stod en oljecistern i brand vid ett flygfält nära Kursk, inte långt från Ukrainas gräns.”

Den ukrainske överbefälhavaren general Valeriy Zaluzhnyi har påpekat att fienden har “känslan av straffrihet som Rysslands fysiska avstånd ger”. Så är det inte längre. Detta kommer att få stora konsekvenser för Vladimir Putin, för inte heller hemmaförsvaret fungerar. Drönare kan oupptäckta ta sig nästan ända till Moskva.

I natt angrep Ryssland två kommuner i Öst,  Marhanetska and Nikopolska – med åtta drönare av typ Shahed-136. Alla blev nedskjutna. Visar ett betydligt bättre luftförsvar än det Ryssland uppvisat.

Så här beskriver Ukrainas generalstab de ryska förlusterna. De plus som finns visar det senaste dygnets förluster. Så exempelvis har man då skjutit ned 61 kryssningsmissiler:

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.