Utvecklingskraft och långsiktigt ägande avgör svensk life science

I går höll IVA:s avdelning 4 ett helt fullsatt seminarium om svensk life science framtid. Otroligt stimulerande och konstruktivt. I två timmar gavs en redovisning från några av branschens kanske mest erfarna.  Ska man sammanfatta vad alla, ja alla, sa var att det är utvecklingskraften som behövs om life science-sektorn ska stärkas i Sverige.. Dessutom behövs ett långsiktigt ägande. Inte någon bland de 60-talet deltagarna ansåg att det var grundforskningen som behövde mer resurser.

VA-seminariet inleddes av Hans-Jürgen Federsel, chefsforskare på AstraZeneca. Därefter gav Martin Niklasson, bl a Orexo och Erik Walldén, Arocell sina perspektiv utifrån decennier i branschen. Sedan presenterade Ursula Hultkvist Bengtsson, v VD Medicon Village, Lund hur man på fyra år byggt upp en verksamhet med mer än 1000 forskare. Avslutningsvis tog regeringens utredare Susanne Ås Sivborg till orda. En intensiv paneldebatt med seminariedeltagarna vidtog sedan.

Varför har AstraZeneca lagt ned i Lund och Södertälje, frågade Martin Niklasson. Svaret är att de 2000 forskarna inte på 30 år lyckades få fram ett enda original-läkemedel. Trots en mycket god grundforskning. (Eller kanske just därför, min slutsats) Vad som behövs är utvecklingskraft, något som alla dokumenterade med ett stort antal erfarenheter och exempel. Något som regeringens utredare tog till sig.

Avslutningsvis tillfrågades panelen om vad som var viktigast för svensk life science framtid. Svaret var: Samverkan tvärsektoriell, ökad utvecklingskraft och huvudkontor för ett amerikanskt medelstort läkemedelsföretag till Sverige.

Igår hade Sveriges Radio en debatt om “Om forskningen i valet”. Med bl a utbildningsminister Jan Björklund, Betty Malmberg, moderaterna och Ibrahim Baylan, socialdemokraterna. Klicka och lyssna om Du är intresserad. Jan Björklund markerade starkt att det viktigaste är att ytterligare stärka svensk grundforskning, med ökande basfinansiering till de stora universiteten.

Sveriges forskningsminister har således en helt avvikande uppfattning jämfört med de som arbetar i life science branschen, den allra mest forsknings-intensiva branschen. Det var som en av deltagarna på IVA sa i går kväll: “Var har Björklund befunnit sig under de gångna 8 åren?”. Det är inte grundforskning som saknas, utan utvecklingskraft.

Onsdagen den 8 oktober arrangerar Entreprenörskapsforum ett seminarium, i Wallenbergsalen på IVA. Där medverkar bl a Leif Johansson, AstraZenecas ordförande. Anmäl Dig i tid.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.