Vad händer i politiken? Är något nytt på gång? Utbildningen!

I söndags hände en del som illustrerar den politiska situationen i Sverige

Mest anmärkningsvärt var att en fd statsminister påstod att dagens regering är ett hot mot demokratin. Hon devalverade sig själv både i DN och i TV.

Sedan skrev DN:s chefredaktör en krönika om Ryssland och Putin, som verkligen talade klartext. “Putinregimen är en lögnfabrik”

Lite mer lågmäld, men viktig i sakfrågan, var Lotta Edholms och Mats Perssons debattartikel i SvD “Lärarutbildningen behöver gå tillbaka till grunderna.”

Först ska noteras att det inte bara är lärarutbildningen som ska tillbaka till grunderna. Det gäller hela utbildningssystemet.

Läs SvD-artikeln, för även om den är lågmäld i relation till de två andra artiklarna, så anger den vad som är grunden för framtidens Sverige. Under decennier, även under Alliansregeringens tid, så har den svenska skolan förlorat sin uppgift att skola och utbilda våra barn och ungdomar.

Så här skriver författarna, som är skol- respektive utbildningsminister:

För många har skolan också blivit en plats där hot och våld är vardag. Otryggheten har ökat. Även pedagogiska grepp med dålig förankring i forskningen har introducerats. De rödgröna partiernas fokus på skärmar i undervisningen på bekostnad av papper, penna och läroböcker gör nu att små barns grundläggande förmåga till att läsa, skriva och räkna hotas.

Hur ska detta åtgärdas? Jo säger de ansvariga ministrarna: Mer ordning, trygghet och så måste våra barn lära sig att läsa, skriva och räkna. Det är något som jag, född på 40-talet, trodde var en självklarhet. Men så är det tydligen inte. Undra på att Sverige i förhållande till andra länder har förlorat. Våra PISA-resultat har inte varit imponerande.

Däremot har vi imponerat på omvärlden då Sverige ligger i topp när det gäller att komma för sent till skolan. I vårt land kommer en dryg tredjedel av eleverna för sent till lektionerna.

Anna Ekström till Engelska skolans rektor: Snälla lär oss!

Det sa Anna Ekström 2016. Sedan ångrade hon detta uttalande. Men frågan är vad menade hon ursprungligen? Det har ingen frågat henne om. Det är svenska journalister. Jag säger ingenting mer.

Sedan fortsätter DN-artikeln nu i söndags att skissa på framtiden skola och utbildningen som lärare.

Detta är skön musik. Vad som glöms bort i artikeln är två saker:

Nu lägger vi om skolpolitiken avslutar artikeln. Bra, säger jag. Men låt det inte blir för många och långa utredningar innan någonting händer. Ingen Långbänk, tack!

PS. Hur kan en S-ledaren  påstå att “grunderna i vår demokrati hotas” av den nuvarande regeringen? Sansade S-politiker som Ingvar Carlsson, Thage G. Peterson och Kjell-Olof Feldt borde ta ett allvarligt samtal med  Magdalena Andersson.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Vad händer i politiken? Är något nytt på gång? Utbildningen!

  1. Tack för en bra Blogg. Många korn av sanning. Sant, att Magdalena borde kontakta fd stasministrar hur hon ska tackla demokratin i Sverige. Det enda konstruktiva hon sa var att
    Johan Persson borde hålla tyst. kanske låg det något vettigt i det?
    Hälsar Klas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.