Trots att våren knappt börjat så kommer Tillväxtanalys med sex intressanta rapporter om vad som hänt eller händer på sex olika områden. Efter den orättfärdiga kritiken, som tycks syfta till en slakt av en angelägen och självständig myndighet, så finns det skäl att visa vad man åstadkommer. Till vår glädje:
Först har vi dagens snabba internationella företag. Born Globals, kallas de och har ingen hemmamarknad, utan hela världen är deras arbetsfält – direkt. Rapporten ger intressanta observationer från dessa snabbfotade företag i länderna: Japan, Sydkorea, Kina, Indien, Brasilien och Kanada. Här kommer Du till en tresidig sammanfattning, och kan därifrån ladda ned drygt 30-sidiga rapporten. Här finns också policy-reflektioner, som politikerna borde läsa.
Sedan har vi “Laddad innovation – eller energilagring i batterier och vätgas“. Ett mycket angeläget område. Det är ledande länder i världen som uppmärksammas. Hit hör inte Sverige, utan: Japan, Sydkorea, USA, Tyskland, Indien, Kina och Brasilien. Den 40-sidiga rapporten ger mycket information och oerhört mycket att fundera på. Här finns först en tre-sidig sammanfattning, och enklick för att hämta hem rapporten. Sverige måste prioritera om vi ska hänga med i energilagringen, vilket vi inte alls gör idag. Detta är slutsatsen.
Den tredje rapporten är onekligen intressant för vårt byggande. Sverige är inte ensamt om att ha brist på bostäder. I Den knappt 30-sidiga rapporten “Snabb nybyggnation för alla” ger fem andra länder oss perspektiv. Dessa är USA, Tyskland, Indien, Brasilien och Kina. Problemen är inte de samma i dessa länder, men det finns att lära. Inte minst för oss i Sverige. Denna länk ger också en kort, två-sidig sammanfattning, och så hela rapporten med en klick vidare. Läs och begrunda, skulle jag vilja säga.
Det låter kanske snävt, “Prissättning av läkemedel”, men är viktigt för att de innovativa företagen ska stanna i landet. Denna rapport belyser hur det ser ut i följande länder: USA, Kina, Tyskland, Indien, Japan, Sydkorea och Brasilien. Läkemedelsföretagen i Sverige har klagat bittert på att de blivit styvmoderligt behandlade prismässigt. Enligt rapporten finns det erfarenheter från USA som är tänkvärda. Rapporten, på dryga 30 sidor, kan laddas ned här, med en kortare 2-sidig sammanfattning som mellanhand.
Hur får vi tillgång till forskningsresultat? När offentliga medel står för finansieringen. Open access, talar man om. Men vad är detta? I den knappt 40-sidiga rapporten ger Tillväxtanalys erfarenheter från länderna: USA, Indien, Kina, Storbritannien, Japan, Sydkorea och Brasilien. “Öppen tillgång till offentligt finansierade forskningsresultat” heter studien. Här länk med sammanfattning och hela rapporten.
Till sist så kommer i min redovisning av rapporterna “Innovation i offentlig sektor“. Där behöver Sverige lära sig mycket. De länder som redovisas är : Sydkorea, Kina, Indien, Holland, UK, Brasilien och USA. Dennas rapport håller standardmåttet dryga 30 sidor och är klart intressant. Här är länken till sammanfattningen och klicken för att ladda ned hela rapporten.
Om Tillväxtanalys hade lagts in i Näringsdepartementet, som den absurda tanken nu är, så skulle ingen utanför regeringskansliet kunnat tagit del av dessa viktiga studier. De hade varit arbetsdokument på departementet. Punkt slut.