Vården – nu måste politikerna försöka förstå och agera

OECD har analyserat vården i OECD:s 35 länder. I Europa är Sverige klart sämst vad gäller tillgång till läkare. Här i Sverige klarar läkarna i genomsnitt bara av 700 patienter per år. I Europa är det i genomsnitt tre gånger fler som läkarna träffar. Detta har OECD kommit fram till, det har jag bloggat om och det har Leif Östling och Björn Rosengren påvisat i en DN-artikel. Men ingenting händer. Politikerna verkar inte vara läskunniga. Möjligen talar de svenska politikerna om att skatterna måste höjas, så att vi klarar av vården. men det är inte där problemet ligger.

I måndags var det en ny artikel i Di som verkligen borde få de svenska politikerna  att börja agera. Den avgående VDn för Capio, Thomas Berglund, intervjuas i Dagens Industri. Några ordagranna citat skadar inte:

”Köerna växer trots att vi har mer pengar än någonsin till vården i relation till befolkningen och antal vårdtillfällen. Det som behövs är att man satsar på en organisation som ger frihet och ansvar till dem som jobbar i vården”, säger Berglund.

”Vi ägnar mer tid till journalskrivning och rapportering än åt att vårda patienten. Digitaliseringen kommer att ändra detta i grunden.”

Så här är läget i svensk sjukvård, påpekar Berglund:

Mellan 2011 och 2016 har vården som utförs i landet minskat med 1 procentenhet om året samtidigt som kostnaden årligen har gått upp med 4 procentenheter, påpekar Thomas Berglund.

Hur sköter Capio det enda privata akut-sjukhuset St Göran i Stockholm? Berglund:

”Landstinget vill ha en hare som springer före och visar vägen. Vi är haren”, säger han och pekar på att St Göran har vårdkostnader som ligger 10 till 15 procent under andra landstingssjukhus i Stockholms innerstad.

Till detta kan läggas att St Görans Sjukhus har den bästa vården och klarade julens sjukvårdskris.. Se bloggen.

Nu, dagen efter 1a maj, är det Upp till Kamp för ett systemskifte i vården. 

I enlighet med OECD:s analys, Östlings-Rosengrens artiklar, Thomas Berglunds förslag, mina bloggar och läkarnas rekommendationer.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vården – nu måste politikerna försöka förstå och agera

 1. Heja Håkan!

  Sjuksköterske-utbildningen i Tyskland ingår inte i Bolognamodellen, kan inte gå en akademisk bana.

  I Tyskland finns 2000 sjukhus och där har de insett att de ligger långt efter när det gäller process-tänket INTE MINST när det gäller precision medicine och behovet av biobanks-hantering i den forskningen.

  Har varit på World Health Summit i Berlin två ggr. Just Berlin är ett utmärkt ställe som kan påminna oss ordentligt om riskerna avseende just precision Medicine – och digitaliseringen i vården om det går riktigt snett.

  Var på http://www.sls.se/utbildning/utbildningsaktiviteter/bz-98-global-health/

  Och Prof em Lennart Levi bad oss spara ett datum 17/11 för ett viktigt seminarium ”Higher Education and The Future of Mankind”.

  Menar allvar. Du som är en klok man. Hur kan vi ge männen styrkan att vara våga visa sin mognad och ge män och pojkar STÖD att visa att killar är lika kloka och lika viktiga som kvinnor och tjejer?
  Göra som SAAB visa att vi behöver 100% av de bästa i varje organisation och då är den mogna kloka människor som gäller och systematiskt MIXAT. Hur svårt är det?

  Hoppas vi ses snart igen!

  Varma hälsningar
  Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.