Varför är Sverige snåljåpen i Europa?

Nu förhandlas det för fullt i Bryssel. Det är den kommande långtidsbudgeten på sju år som ska fastställas. Där uppträder Sverige tillsammans med tre andra länder som Snåljåpen. I stället för att driva på ordentligt när det gäller forskning, digitalisering och den inre marknaden, så säger Sverige: Spara, spara, spara!

Sätt sparandet i ett perspektiv. Sverige förbrukar i den offentliga sektorn 44 procent av BNP. Nu talar man om BNI i EU, vilket är nästan samma sak. Där är frågan om det ska vara 1,07 procent eller bara 1.0 procent. I stället för att vara snåljåpen borde vårt land säga: Europa måste ligga främst. Det kan vi om den verkliga potentialen nyttjas.

Ta ett exempel för att visa hur Europa halkar efter. Där borde Sverige gå i bräschen. Så här ser det ut (år 2016) för de tre kontinenterna som räknas:

  • Nordamerika satsade 12 miljarder euro på AI-forskning och utveckling
  • Asien satsade 6,5 miljarder euro på AI
  • Hela EU satsade i stället 3,2 miljarder euro.

Ett annat område där EU hyllar Långbänken, liksom Sverige, är 5G. Idag har 5G rullats ut i Nordamerika och Kina samt Sydkorea. EU har inte kommit igång ännu. Finland och Schweiz är dock på igång, och snart Norge också.  Sverige kanske om ett år, trots Stefan Löfvens löfte för två år sedan.

För att se till vilken nytta medlemsländerna  har av EU, så har EU-kommissionen gjort beräkningar. Sveriges nytta av den inre marknaden är cirka 330 miljarder kronor. Som ska ställas mot de dryga 40 miljarder vi betalar i medlemsavgift. Dagens Industri ger i sin ledare idag en god bild av Sveriges förhållande till EU. Läs EU är ett projekt värt att finansiera..

Läs också regeringens utrikesdeklaration, som Ann Linde förtydligade med följande:

”EU är vår viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. Ingen annan aktör är i så stor utsträckning en garant för svensk ekonomi, säkerhet och fred. Sverige ska fullt ut delta i EU-samarbetet och i dess utformning på ett sätt som värnar svenska intressen”.

Tänk när vi ska hantera Kina. Är det någon som inbillar sig att Sverige ensam kan agera emot Kina? Vilka åtgärder svarar då Kina med? Kör ut alla svenska företag ur Kina? Det finns något som heter: Tänk efter före!

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Varför är Sverige snåljåpen i Europa?

  1. Bra och tänkvärt.
    De flesta klagar på avgiften men glömmer vad vi får igen – på olika sätt.
    Hur skulle det se ut om vi inte var med i EU?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.