Varför har Sverige glömt bort Silicon Valley?

Vilket är Världens viktigaste plats inför framtiden? Där framtiden skapas? Svaret är Silicon Valley.

Finns Sverige där? Nej, inte i form av en nationell representation, som våra grannländer har. Men nu är  Dagens Industri på plats. De har skickat dit en av landets främsta ekonomijournalister, Andreas Cervenka. Han ger idag i DI en synnerligen intressant bild av vad de gigantiska plattforms-företagen betyder: “Silicon Valley är nya Wall Street” Läs den! Helst i papperstidningen.

Och Cervenka kommer att – tillsammans med andra – följa upp vad som händer i Silicon Valley, även på DiGITAL.se

Det finns ingen anledning att ge ett referat här av vad Cervenka idag skriver i Dagens Industri.. För det måste läsas. (I värsta falla via länken ovan)

Sverige hade tidigare en utpost i Los Angeles som höll koll på Silicon Valley, men det var i slutet på 1990-talet. Den bevakningen, i form av ITPS och sedermera Tillväxtanalys, centraliserades och flyttade till Washington. De som utvecklade sig i Silicon Valley var inte Sverige, utan

  • Danmark, med 23 medarbetare
  • Finland med team Finland på plats
  • Norge, Innovation Norway som finns i både Silicon Valley och San Fransisco.

Sverige, har inte har något nationellt kontor i Silicon Valley. Men genom Vinnova och Ann Lidgard får vi åka snålskjuts på våra nordiska bröder. Genom Nordic Innovation House. Sverige borde skämmas!. Men Vinnova berömmas!

Men Sverige har ingen omvärldsbevakning någon stans i världen nu, efter att den nuvarande regeringen lade ned den bevakning, som sköttes av Tillväxtanalys. Vid senaste årsskifte skrotade regeringen Sveriges omvärldsbevakning som vi alla kunde ta del av. Nu sker den i stället som internt arbete i Näringsdepartementet, utan nytta för alla andra svenska intressenter. (Men arbetet där haltar med avgångar och omplaceringar, så det står härliga till. En särskild blogg kan behövas)

När det begav sig år 2000 var Sverige ett ledande IT-land. Det illustrerade Time Magasin med en häftig omslagssida. Och så här beskrev i Aftonbladet Kista, Sveriges Silicon Valley, för 17 år sedan, år 2000. Kista skulle bli Europas Silicon Valley.

Idag flyttar storföretagen från Kista. Till de som flyttar hör Oracle och IBM men också Ericsson, som idag inte längre har 9.000 anställda där, utan möjligen 3.000 .Kista Science Center gör kraftiga insatser, men har man stöd från stad och land? Det finns anledning återkomma.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Varför har Sverige glömt bort Silicon Valley?

  1. Intressant att den innovations- och teknikbevakningen av Kalifornien är på tapeten igen.

    Vill här bara bidra med några nostalgiska kommentarer. I början på 1980-talet var jag bl.a. ansvarig på dåvarande STU (Styrelsen för teknisk utveckling) för innovationsfrämjande åtgärder. Jo det innebar stöd till olika utredningar och forskningsprojekt om finansiering av unga företag, licensiering och mycket annat. Den svenska CPA studien genomfördes tillsammans med bl.a. MIT-forskarna Jim Utterback, Tom Allen samt Göran Reitberger och Bengt-Arne Vedin. Den visade att det fanns många teknikbaserade företag i Sverige. Detta hade knappast varit uppe på debattsidorna tidigare. Detta och den växande skaran företag, som utvecklade ny IT och datorkompetens växte. Intresset för innovationspolitik ökade och hösten 1984 hade jag förmånen att etablera Sveriges Tekniska Attachéers San Francisco-kontor vägg i vägg med konsulatet på Montgomery Street. Inriktningen var huvudsakligen innovationspolitik och IT. Vi var snart sex personer på plats och tillsammans med kontoret i Los Angeles var vi ett tiotal ingenjörer, som rapporterade med fax och maskinskrivna rapporter.

    Öppnade vi dörrar i Kalifornien och ögonen i Sverige? Ja, men den största nyttan var förmodligen kunskapslyftet hos de svenska s.k. stipendiaterna dvs unga civilingenjörer, som var ute två-tre år. ( Här finns plats för studier. )

    Behovet av goda kontakter i Kalifornien för de svenska dynamiska digital- och life-science-företagen torde vara större idag än 1984. Se bara efterfrågan på Anne Lidgards tjänster på Vinnovas kontor i Bay Area. En baksida är ju att många företag är där för att finna investerare. Många lyckas och spjutspetsföretag lämnar Sverige, men det är ju en annan debatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.