Varför tappar Sverige i digitalisering?

I torsdags anordnade Tillväxtverket och Tillväxtanalys den årliga Stora Tillväxtdagen. “Digitalisering för konkurrenskraft” var temat. Det var en intressant och lärorik dag. På You Tube kan man faktiskt se hela konferensen i efterhand. Det är kanske inte alla som kan och hinner det.

Men då rekommenderar jag ett inslag som anger hur Sverige ligger till idag. Ett samtal mellan Lena Carlsson, Digitaliseringskommissionen, Fredrik Fexe, Business Sweden och Fredrik Lind, Boston Consulting Group. På tre år har vi gått från 1:a plats, via 3:e till troligen en 7:e plats på digitalisering i världen i år.

Vad är budskapet från denna kvalificerade panel? Svaret är att vi måste stoppa utförsåkningen av Sverige på digitaliseringens område. Och digitalisering är som bekant framtiden, så det är med allvar vi bör ta till oss detta budskap. Sverige måste återta sitt digitala ledarskap. Vi måste också se till att vi snabbt justerar den lagstiftning som idag stoppar nya affärsmodeller. Här kan bara Airbnb och Uber och självstyrande bilar nämnas. Återigen ett påpekande att den politiska hanteringen måste gå snabbare än idag.

Ett annat inslag värt att se, även om det kanske inte är en TED-föreläsning, “Digitaliseringens bidrag till tillväxt” Först en presentation av Sydkorea, en digital sandlåda. Sedan följer Irene Eks presentation av fakta om vår digitalisering.

Det fanns TED-föreläsningar (nästan) på Tillväxtdagen. Här annars ett smakprov med Hans Rosling.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.