Varför tiger näringslivet?

Vad vore Sverige utan ett näringsliv? Ingenting. Ändå har vi en statsminister som tror att vi klarar oss utan näringsliv. Det är en åsikt han givit tillkänna i en högst anmärkningsvärd artikel med rubriken “Det är dags att bygga det nya folkhemmet“. Expressen den 28 juni i år. Så här ska det ske enligt Löfven i artikeln:

Nu påbörjar också en ny socialdemokratisk arbetsgrupp sitt arbete, för att i dialog med fackföreningsrörelsen, forskarvärlden och tankesmedjor ta fram en ny fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa.

En vecka senare i Almedalen, dit Löfven inte ville åka, redovisade hans stand in, finansminister Magdalena Andersson, att regeringen i höst ska tillsätta en Välfärdskommission. En fortsättning på det arbete som Löfven talade om en vecka tidigare. Arbetet ska vara klart i december 2021. Med i kommissionen blir regeringspartierna, kommuner och landsting samt fackföreningsrörelsen.

Det är underligt att de andra partierna och näringslivet inte inbjuds delta när avsikten är att staka ut framtidens välfärd. Man får intrycket av att detta är ett partipolitiskt projekt där man utnyttjar statsapparaten, men utestänger andra partier och intressenter.

Vad som förvånar mest är att näringslivet tiger helt still, säger inte flaska. Inte underligt att regeringen inte inbjuder ett “särintresse” (enligt Reinfeldt och nu tydligen Löfven) som inte ens har mål i munnen. Hade man haft det skulle frågan blivit: Vad fan får vi för pengarna?

Svenskt Näringsliv låter två tjänstemän skriva en artikel på sin hemsida under rubriken “De privata aktörerna är en del av lösningen“. Det är inget fel vare sig på dessa tjänstemän eller på artikelns innehåll, men är detta det svenska näringslivets reaktion när regeringen vill låta en Kommission forma framtiden utan att näringsliv får deltaga?

Välfärdskommissionen ska syssla med (minst) fem olika områden:

  • arbetskraftsförsörjningen – näringslivets svåraste problem
  • Arbetsmiljön – viktig för såväl arbetsgivare som arbetstagare
  • Digitalisering och introduktion av ny teknologi
  • Problemet stad – landsbygd
  • Framtidens organisation och styrning av samhället

Allt som Stefan Löfven beskrev i sin Expressen-artikel den 28 juni om rättvisa och jämlikhet med mera saknas. Ännu så länge är det väl bäst att tillägga. För det sitter en grupp i regeringskansliet och formulerar direktiven för Kommissionen. Vi får återkomma när dessa finns på bordet.

Tänk om Stefan Löfven i stället för en ny kommission höll sitt löfte från 2012 om att utforma en “Affärsplan Sverige” tillsammans med näringslivet?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Varför tiger näringslivet?

  1. En central fråga för kommissionens arbete borde vara den alltför svaga produktivitetstillväxten. Vår allt mer åldrande befolkning ställer allt högre krav på de som befinner sig i arbetsför ålder.

  2. Man kan i och för sig fråga sig om det inte är bättre för näringslivet och stå utanför detta, som du skriver, partipolitiska projekt där man utnyttjar statsapparaten. Då kan sossarna fortsätta gulla med politruker och fackföreningarna och sedan lämna över en verklighetsfrånvänd rapport från en marginaliserad kommission som ingen tar på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.