Vart kan industrisamtalen leda?

Näringsminister Mikael Damberg hade i tisdags vad han kallade för Industrisamtal.  Mikael Damberg sade sig ha bjudit in branschen (obs uttrycket) för att diskutera industrins framtidsutmaningar. I industrisamtalen ingår förutom företrädare för industribranschen också Almega som representerar tjänstesektorn.

– Det är bra att vi nu startar dessa samtal för att lyssna in branschen (från pressreleasen). Sverige har länge legat i topp i världen när det gäller företagens FoU-investeringar, men de har försvagats och vi tappar i internationell konkurrenskraft. För att underlätta för industrin och förbättra näringslivsklimatet så måste näringspolitiken omfatta både export- och handelsfrågor, men också utbildningsfrågor, säger Mikael Damberg.

Så här såg deltagarförteckningen ut:

Av totalt 23 personer involverade i samtalen kommer fyra från företag. Resten sitter i regeringen eller på fackförbund eller arbetsgivarförbund. Sju, fler än företagarna, jobbar på näringsdepartementet.
Industrirådet
Åke Svensson, vd Teknikföretagen
Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret
Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall
Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges ingenjörer
Cecilia Fahlberg, förbundsordförande UnionenFöretag
Markus Granlund, vd Semcon
Ulf Troedsson, vd Siemens AB
Pernilla Melén, vd Munkfors Sågar
Tom Erixon, vd Ovako

Näringsdepartementet
Mikael Damberg
Eva Lindström
Oscar Stenström
Stina Billinger
Christina Nordin
Almega
Ann-Marie Fransson, förbundsdirektör IT- och telekomföretagen
Anders Persson, näringspolitisk chef svenska Teknik & designföretagen
Ulf Lindberg, näringspolitisk chef
Styrgrupp
Eva Wigren, chef industriell utveckling, Teknikföretagen
Ola Asplund, senior advisor på IF metall
Fredrik Gunnarsson, rådgivare, kompetensförsörjning
Arbetsmarknad, Industriarbetsgivarna
Ulf Lindberg, näringspolitisk chef, Almega
Hanna Bergdahl, näringsdepartementet
Mikael Gröning, näringsdepartementet
Min kommentar: Givetvis bra med samtal, men vad är avsikten? Lyssnar regeringen, för det första. För det andra: Vilka synpunkter och krav ställer näringslivets företrädare? Och till syvende och sist: Vad blir resultatet? Vad säger Vänsterpartiet?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.