Vi befinner oss på på dagen 652 av den tänkta tredagars Special-operationen

Att slå ut den ryska stridsförmågan, det är en viktig del i Ukrainas strategi. Den är klart undervärderad av omvärlden och inte minst i media. Men inte av Ryssland. De vet inte hur de ska vända sig, vad de ska göra. En järnvägstunnel sprängs, liksom en järnvägsbro, men också krutfabriker, krigsindustrier och många fler enheter. Så också i de ockuperade områdena. Några exempel nedan från en dag.

Ukrainas militära säkerhetstjänst, GRU, rapporterade i förrgår att en militär oljedepå i Feodosia hade sats i brand, ett Nebo-M radarsystem, (modernt 380 mils radie) nära Baherove hade slagits ut, en helikopterbas och ett äldre radarsystem av modell P-18 Terek(25 mils radie) samt ett anti missilsystem, en Baikal-1M hade slagits ut. Allt detta på Krim, Under en enda dag.

Idag har Ukraina haft framgångar vid Ivanivka mellan Kupiansk och Svatove. Inga stora framgångar, men värt att notera. Kriget står inte helt stilla, ens på marken, och vad än media skriver, influerad av Putins lakejer, så har Ukraina ett klart övertag.

Hur var striderna på marken igår? Vi vet vad ryssarna förlorade, men uppgifter på de ukrainska förlusterna finns inte. De är klart mindre än de ryska, men förblir opublicerade. Ryssland förlorade 1120 man i går, 18 stridsvagnar, 26 pansarskytte-fordon och 21 haubitsar. Vidare förlorade man 29 transportfordon och tre enheter s.k särskild utrustning. Det är i första hand Ukrainas spaningsdrönare som räknar och levererar uppgifterna till den militära enheten som sedan vidarebefordrar direkt till ukrainska ÖB. Allt tyder på att siffrorna är korrekta, särskilt när det gäller materiell. Vad gäller förlorade soldater kan det vara svårare, ger dock en klar ungefärlig storlek på förlusten.

För att återvända till den ukrainska strategin. När offensiven från Ukrainas sida sattes igång i juni månad gick man på snabbt och rejält, för att ta tillbaka land. De försvarsinsatser som ryssarna arbetat med i många månader, särskilt en dryg miljon minor, stoppade framfarten. Ukrainas militära och politiska ledning, tillsammans, fann att de inte ville offra så mycket manskap som hade krävts för en fortsatt snabb framryckning. Så man tvingades ändra taktik. Nu skalar man i stället upp angreppen på den ryska stridsförmågan, både i ockuperade områden och i Ryssland.

Bloggens kommentar är att det är viktigare i dag att slå ut den ryska stridsförmågan än att ta tillbaka stora markområden. Den ryska opinionen har dessutom svängt, man börjar allvarligt ifrågasätta den militära specialoperationen. Stödet för kriget torde ha halverats. Även om Putins popularitet är stor fortfarande. Vi räknar nu den 652:a dagen av tredagars-operationen

De ryska påverkans-operationerna är långt mer effektiva än folk förstår. Media tycks ofta inte ens bry sig om att kontrollera, utan skriver som Putin vill. Det blir ju en ny story, avvikande från de tidigare. Något nytt, med andra ord. Det tycker tydligen media är roligt, även om det inte är sant. Vem har skrivit om “Rysslands gränser slutar aldrig”, propagandaskyltar vid Estlands gräns, som visar att Världen hör till Ryssland, tror Putin och hans folk. Har någon enda svensk tidning uppmärksammat detta?

Nu vankas jul och vi vill väl alla ställa upp och bidraga till Ukrainas framtid. Så en slant nu och kanske också till nyår, passar väl in. Nedan har jag redovisat den kanske främste bloggaren om Ukraina, Lars Wilderäng, och hans rekommendationer. Det är organisationer som han kan garantera. Något jag hoppas han inte misstycker.

Nedan följer en lista med de organisationer, individer eller projekt som bloggen kan rekommendera för den som vill stödja Ukraina. Det handlar om sådana jag eller min fru Lena varit i kontakt med och som vi vet levererar effekt direkt i Ukraina, eller sådana som Ukraina själva rekommenderar. De jag rekommenderar är Operation Aid och Insamlingsstiftelsen Sverige Ukraina för humanitär hjälp, Blågula Bilen (för förnödenheter och materiel över hela spektrat, samt lastbilar till Ukrainas försvar), Drones2Ukraine för drönare och utbildning av drönaroperatörer, Jonas V M för pickuper och militär utrustning direkt till fronten, Hospitallers (stridssjukvårdare, inklusive svenskar), PowerUpUkraine för kraftverk mm, den svenske legionären ThorFöreningen Svenskbyborna som stöder Gammelsvenskby, Ukrainahjälpen som stöder humanitärt och militärt, Skicka vidare till Ukraina som stöder humanitärt och militären, Direct Ukraine för humanitärt stöd och till militären, Tjörns hjälp till Ukraina, Hvite Busser 2022 för att skjutsa flyktingar och Disarmament Solutions för minröjningsutrustning. I Litauen finns också Blue/Yellow för hjälp till fronten med utrustning och pickuper, och som även har svenskar engagerade. Sedan finns Ukrainas egen United24 där du kan välja att ge pengar till försvar, medicinsk hjälp eller för återuppbyggnad av landet. I övrigt, se Stand For Ukraine för andra organisationer du kan stödja, som rekommenderas av Ukraina själva.

Själv har jag stött Blågula Bilen och Jonas Pickup

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Vi befinner oss på på dagen 652 av den tänkta tredagars Special-operationen

  1. Enorma förluster Ryssland lider. Tar det aldrig slut på ryska soldater och rysk utrustning. Man undrar hur mycket som finns kvar.
    Mycket arbete du lägger ner, intressant
    läsning trots det trista förhållandet.
    Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.