Vinnovas årskonferens: IT-utvecklingen otrolig och Ericson imponerar

Vinnovas årskonferens, “En dag i informationssamhället”, som hölls i förra veckan, gav en  bra bild av läget på IT-området både globalt och i Sverige. De stora datavolymerna som hanteras är gigantiska. Utvecklingen är explosiv. Sveriges position på IT-sidan är inte helt dum, men vi kan bli ännu bättre och ta för oss mer.

Ericssons CTO. tekniske chef, Ulf Ewaldsson gav en målande bild av hur utvecklingen är på IT-området. Den som är road kan se och lyssna till Ewaldsson på videon, del 1, 20 minuter in i framställningen. Sedan håller han på i cirka 25 minuter. Hans bilder finns också att ladda ned. Ericsson satsar idag 5 miljarder dollar på sin FoU. Totalt finns 22.000 forskare och ingengörer i bolaget, varav 9.300 i Sverige.

Ett års användning av en smartphone sätter ett CO2-fotavtryck som motsvarar en timmes bilkörning, berättade Ewaldsson på en fråga från Vinnovas styrelseordförande Hasse Johansson.

“Information Society of the Future”, av Li Gong, gav intressanta inblickar i företagsutvecklingen och de “strider” som finns.  “A View from China and Beyond”. för att citera Li Gong, ordföraranden i Mozilla Online, Kina. Li Gong. Hans OH-presentation kan nedladdas, och ger en intressant inblick i utvecklingen.

Det finns mycket mer på Vinnovas heldagskonferens, och Du som har intresse kan se och lyssna på mycket annat, även om jag inte får rum med mer i bloggen nu.

 

.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.