Vladimir Putin ljuger och visar sig spattig, utan kontroll av sina ben

När Vladimir Putin i förra veckan besökte Kaliningrad och talade inför skolelever där påstod han att Ukraina höll på att etablera en antirysk enklav, som hotade Ryssland. Därför var Ryssland tvungen att militärt stoppa Ukraina och därigenom även försvara Donbas, östra Ukraina.

I det första korta YouTube-klippet från besöket visade Vladimir Putin att han inte kunde kontrollera sina ben. De sprätte hit och dit, samtidigt som han satt på en stol och talade i en mikrofon till skoleleverna. Jag var förvånad att den ryska statstelevisionen visade detta, för Putins spattighet tyder på att han har inte är frisk. Nu visar det sig att videon är ändrad. Dock kan man i början se hans spattighet, men merparten är bortklippt. In kommer i stället intervjuer med befolkningen.

Så över till kriget i Ukraina. Så här skrev Washington-baserade ISW, Institut for the Study of War, i sin dagliga översikt av krigets utveckling, igår:

“Ansvariga ukrainska företrädare uttalade den 3 september att den pågående ukrainska motoffensiven i södra Ukraina är en avsiktligt metodisk operation för att försämra ryska styrkor och logistik. Den  syftar inte till att omedelbart återta stora delar av territoriet. Den ukrainske presidentens rådgivare Oleksiy Arestovych sa till Wall Street Journal den 3 september att det nuvarande målet för de ukrainska styrkorna i söder är “systemisk ned-malning av Putins armé och att ukrainska trupper långsamt och systematiskt avslöjar och förstör Rysslands operativa logistiska försörjningssystem med artilleri och precisionsvapenslag”. Arestovychs uttalande återspeglar ISW:s bedömning att den pågående motoffensiven sannolikt inte kommer att resultera i omedelbara stora geografiska vinster, men att de ukrainska styrkorna försöker förstöra avgörande logistiknoder som stöder ryska operationer i söder och samtidigt  eliminera den ryska militära kapaciteten.”

Det ska dock tilläggas att Ukraina återtagit inte helt obetydliga områden och byar som tidigare ockuperades av ryska styrkor.

De ryska förlusterna ökar. Enligt Ukrainas ÖB har följande förluster noterats, t o m den 5 september:
  • 50.150 soldater har stupat (350 senaste dygnet)
  • 2.077 stridsvagnar
  • 4.484 bepansrade fordon
  • 1.179 luftvärnssystem
  • 238 flygplan (mest jaktplan)
  • 207 helikoptrar
  • Samt mycket mer, inklusive otaliga vapendepåer

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.