Vet regeringen vad den gör?

Vet regeringen vad den gör, när den släpper fram en utredning som föreslår en rejäl höjning av skatten för småföretag? Hela 5 miljarder ska småföretagen, som skapar de nya jobben, betala extra i skatt. Och regeringen kan inte säga att den inte har ett ansvar. Finans-departementet har varit djupt involverat, liksom i alla skatteutredningar. Frågan är om detta är rätt? Många tror ju att en utredning gör ett självständigt arbete och kommer med ett förslag som är oberoende. Men så är det inte. Finansen styr.

Så här oskyldigt är betänkandets titel : “Översyn av skattereglerna för delägare i fåmansföretag” 

Detta sker samtidigt som Entreprenörskapsutredningen kommer med en analys som säger att det svenska skattesystemet inte främjar en entreprenörskaps-ekonomi,  som vi ska leva av i framtiden. Den utredningen fick inte komma med skarpa förslag på skatteområdet, men väl redovisa beskattningen utomlands. Och det har utredningen gjort, och kommer fram till att det svenska systemet inte fungerar väl. Ändras inte detta, så att Sverige ligger i paritet med utlandet, så kommer det stå oss dyrt. Enligt Entreprenörskapsutredningen. Och med detta nya förslag blir läget i Sverige ännu sämre.

Utredningen är på hela 500 sidor, som knappast är någon njutbar läsning. Man hade trott att en skatteutredning om mindre företag – fåmansbolag – skulle innehåller en myckenhet om hur viktiga de mindre företagen är. Men ack, så är det inte. “Ekonomisk tillväxt” nämns en gång, likaså “ekonomisk utveckling”. Däremot nämns “kapitalvinst” hela 427 gånger. Det speglar utredningens fiskala perspektiv.

Läsanvisning: Läs Sammanfattningen i 3:12-utredningen och de särskilda yttranden som Sven-Olof Lodin och näringslivets tre skatteexperter skrivit. Lättare är dock att läsa näringslivets experters debatt-artikel i DI idag.

Som vanligt är det bara Dagens Industri av dagstidningarna som spridit kunskap om utredningen och dess skattehöjar-ambition. Rätta mig om jag har fel. En utomordentlig ledare också i DI, som tål att läsas. Inte minst av politiker. Svenskt Näringsliv har också sagt ifrån, men när man sedan får förslaget på remiss, så är det väl den svenska anpassligheten som gäller, som i personaloptions-frågan.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.